Studiekeuze maken na je HAVO of VWO

Tegen het eind van de middelbare school tijd moet je gaan bepalen wat je verder zou willen gaan studeren. Ongeveer 20 procent van de jongeren die klaar zijn met de middelbare school kiezen ervoor om meteen te gaan werken, de andere 80 procent gaat studeren. Een studiekeuze maken is ontzettend moeilijk, helemaal omdat je op de middelbare school nog zo ontzettend jong bent. In dit artikel worden een aantal tips gegeven die je wellicht kunnen helpen bij het maken van een juiste studiekeuze.

Bepalen studiekeuze

Een veelvoorkomend probleem bij schoolverlaters is dat zij bang zijn een verkeerde studiekeuze te maken. Soms omdat ze nog niet weten wat het aanbod aan studies is, maar soms ook omdat ze nog niet helemaal zeker weten waar hun interesses liggen. Wil je bijvoorbeeld gaan voor een opleiding commercieel medewerker buitendienst of wil je psychologie gaan studeren? Dit ligt natuurlijk ver uit elkaar, het is daarom belangrijk dat je eerst weet waar je goed in bent.

Interesses

De kans dat je de juiste keuze maakt is afhankelijk van je interesses. Ervaring leert dat er minder kans is op uitval wanneer je iets kiest wat je leuk vindt. Dit klinkt misschien vanzelfsprekend, maar het is echt zo. Denk goed na over je eigen interesses en wat je leuk vindt, want hier ben je waarschijnlijk het beste in. Daarnaast is het belangrijk om je kansen af te wegen en te kijken waar je daadwerkelijk een salaris mee kunt verdienen. Wees eerlijk tegenover jezelf en beschrijf overal de voor- en nadelen van.

Decaan

Op iedere middelbare school is een decaan aanwezig. De decaan is de persoon die je kan helpen met het vinden van een studie die bij je past. De decaan is op de hoogte van verschillende opleidingen en kan je veel informatie geven over verschillende studies en scholen. De decaan is ook op de hoogte van bepaalde eisen die een school of studie kan stellen aan een toelating.

Omgeving

Kijk in je omgeving of er mensen zijn die interessante banen hebben. Kijk naar je familie, ouders van vrienden en andere bekenden. Wanneer je weet dat iemand iets doet wat je zelf interessant vindt kun je vragen of je misschien een dagje mee mag lopen. Zo kun je oriënteren of het werkveld iets is wat bij je past.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*