Rondreis langs de schitterende Scandinavische zuidkust

Scandinavië ligt vanuit Nederland op ongeveer dezelfde afstand als Zuid-Frankrijk, maar is door de tussenkomst van enkele zeeën minder eenvoudig met de auto te bereiken. Daarom besloten wij te vliegen naar Kopenhagen, met de Scandinavische luchtvaartmaatschappij SAS, om vanuit daar onze reis te beginnen. Van Denemarken via Zweden naar Noorwegen en weer terug, langs een kuststreek die niet direct geassocieerd wordt met uitgestrekte zandstranden. Zo zag onze korte rondreis langs de schitterende Scandinavische zuidkust eruit.

Van Kopenhagen over de Sontbrug naar Malmö

De eerste bestemming na Kopenhagen was de Zweedse havenstad Malmo. De reis naar deze stad ging over de schitterende Sontbrug, de langste brug van Europa (16 km). Malmö. Dagelijks gaan vele Zweedse forensen via deze brug naar hun werk in Kopenhagen. Malmö zelf is, hoewel de derde stad van het land, een rustige stad. Na een korte wandeling en een hapje kon onze reis vervolgd worden naar de volgende Zweedse stad: Göteborg.

Göteborg deed ons denken aan Amsterdam

Göteborg is groter dan Malmö en deed ons erg denken aan Amsterdam. De stad heeft kanalen, een tram en vooral veel duiven. Eigenlijk was dat wel alles wat er te zien was. Vermoedelijk heeft de omgeving nog meer veel moois te bieden, maar aangezien onze reis per openbaar vervoer ging hadden we niet de mogelijkheid deze te ontdekken. Na een middagje Göteborg besloten we daarom onze reis per nachtbus te vervolgen richting Oslo. Daarmee sloegen we bewust de Zweedse hoofdstad Stockholm over. Wellicht spijtig, want van velen heb ik vernomen dat dit de mooiste stad in Zweden is. (Een idee voor de toekomst, SAS heeft ook vluchten naar Stockholm).

Oslo was wel absoluut het hoogtepunt van onze reis, zowel letterlijk als figuurlijk. Wat een geweldige stad! Het grootste gedeelte van onze korte rondreis zijn we dan ook in deze stad blijven plakken. Met zijn zessen hadden we een comfortabele kamer met keuken in het centraal gelegen Ankerhostel. Een aanrader!

De stad Oslo in zijn geheel is een aanrader. De stad is schitterend gelegen, gericht naar het water en met uitgestrekte natuur in de rug. Tussen de waterkant en achterkant van de stad zit een groot hoogteverschil. Dit zorgt voor schitterende uitzichten vanaf de top van de stad. Je ziet de gehele stad en de verre omgeving voor je liggen. Wie van natuur en vergezichten houdt moet echt een keer naar Oslo!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*