Koga, een echt Nederlands merk

Bij het horen van de merknaam ‘Koga’ denk je misschien niet gelijk aan een Nederlands merk. Niet zo gek ook, aangezien Koga voorheen door het leven ging als Koga Miyata. Miyata is een Japans bedrijf en was in 2010 samenwerkingspartner voor Koga, zij bouwde frames. Na 2010 is Koga Miyata officieel omgedoopt tot Koga. Je zult je nu misschien alsnog wel afvragen waar de naam ‘Koga’ nu precies vandaan komt.

De oprichting van een Nederland fietsmerk

Andries Gaastra was in 1974 verantwoordelijk voor de oprichting van het bedrijf Koga. Voordat hij aan dit avontuur begon, was hij in dienst bij Batavus. Hij voegde de eerste letters van zijn vrouw haar achternaam samen met de eerste twee letters van zijn achternaam. En tadaa, en nieuw Nederlands merk was geboren. Behalve dat Koga in lange tijd met Miyata heeft samengewerkt, kwam het bedrijf Shimano ook veel in beeld. Shimano was verantwoordelijk voor de versnellingen.

Er waren vijfentwintig medewerkers in dienst tijdens de start van het bedrijf. Dit zou later uitgroeien tot maar liefst zeventig medewerkers. Koga heeft zich vanaf de start van het bedrijf zich meteen gericht op de veeleisende fietser. Er werden kwalitatieve materialen gebruikt om de fietsen te produceren, dit was dan ook terug te zien in de prijs. Wilde je een Koga fiets aanschaffen, dan moest je bereid zijn om te betalen voor kwaliteit. Het zijn dan ook handgemaakte fietsen.

Extra publiciteit door sponsoring wielerteams

Het bedrijf begon zeven jaar na oprichting ook wielerteams te sponseren. Dit was in 1980. Dit bleek een goede zet te zijn. Het was Peter Winnen die een rit won tijdens de Tour de France op een fiets van het merk Koga. In het jaar 2000 was het wielrenster Leontien van Moorsel die drie keer een olympische medaille won, nadat ze race gewonnen had op een fiets van het merk Koga.

Verkoop en de toekomst van het bedrijf

In 1992 besloot Gaastra zijn bedrijf te verkopen aan Atag Cycle Group. Inmiddels doet Koga nog steeds waar het goed in is: fietsen produceren van hoogwaardige kwaliteit. Behalve racefietsen verkopen zij nu ook elektrische fietsen, stadsfietsen en sportfietsen. Koga fiets kopen? Er zijn verschillende online winkels die een breed assortiment van Koga hebben!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*