Goochelaars…hipper dan ooit!

Op dit moment is het hipper dan ooit, op elke omroep is er wel een goochelaar met een programma. Zou het een hype zijn die weer voorbij gaat? Of is het een blijvend onderdeel in het programma aanbod van de diverse omroepen in Nederland? Jarenlang is goochelen het ondergeschoven kindje geweest in de amusementswereld, zeker op televisie maar door verschillende mensen lijkt het terug van weggeweest te zijn. Wie zijn deze mensen, wat doen ze en hoe ziet de toekomst eruit?

Welke goochelaars zag je vroeger op televisie?

In de 60er en 70er jaren was wereldkampioen Fred Kaps regelmatig op televisie te zien met zijn vingervlugge trucs en goed doordachte shows die bij de kijkers een diepe indruk achterlieten. Later zou ook Richard Ross naam maken op televisie nadat hij wereldkampioen goochelen werd. In mijn eigen jeugd was het Hans Kazàn die mij als klein kind de wonderen van de goochelkunst op televisie liet zien, echter is er na hem niet echt meer een Nederlandse goochelaar geweest die een wekelijks programma op televisie heeft gekregen.

Is het tij écht gekeerd?

Maar er lijkt een verandering te hebben plaatsgevonden, magic is enorm populair op dit moment. Door mensen als Dynamo, Troy en anderen die met hun bizarre trucs op straat begiftigd lijken te zijn met buitenaardse krachten. Hoewel het lijkt alsof dat deze trucs allemaal toevallig, in het voorbijgaan, gebeuren is er niets minder waar. Het zijn goede strak geregisseerde shows waarbij slechts de indruk van toevalligheid wordt gewekt.

Het wordt hierdoor niet minder leuk om naar te kijken, sterker nog, het lijkt alsof het grote publiek warmer loopt dan ooit voor de eeuwenoude kunst van illusie.

Het lijkt alsof het tij is gekeerd en wij goochelaars weer worden omarmd door de massa! De kunst van het onmogelijk die de afgelopen jaren nog wel eens als kinderachtig, stoffig en ouderwets werd afgeschilderd is momenteel populairder dan ooit! Door de aandacht voor goochelaars op televisie is het ook steeds logischer om een goochelaar in te huren op een bedrijfsfeest of particulier feest waarbij de gasten op een bijzondere manier vermaakt dienen te worden.

Dat betekend dus dat de toekomst er goed uitziet voor goochelaars over de hele wereld, zeker ook met de technische vooruitgang van vandaag de dag komen er steeds vaker mogelijkheden om nog meer bijzondere trucs uit te voeren.

Welke programma’s zijn er dan?

In Nederland draaien er momenteel … goochelprogramma’s op televisie, hierbij een opsomming:

– Mindf*ck met Victor Mids
– Street Magic met Rob en Emiel
– De Magische Winkel met meerder NLe goochelaars
– It’s a kind of magic met Steve Carlin (verwacht midden 2015)
– De Wonderschool met Nick Nielsen

Dan zijn er nog talloze kanalen op Youtube waar Nederlandse goochelaars hun video’s plaatsen, zo heb je bijvoorbeeld de Street-magic special van Marc Woods “Meet The Magic” en ook Steve Carlin heeft verschillende video’s met Street-magic trucs op zijn Youtube kanaal staan.

Google deze mensen maar eens je zult zien dat het te gek is om naar te kijken. Misschien vind je het zelfs wel leuk om ook een truc te leren, veel goochelaars geven workshops om te leren goochelen. En wie weet zien we jou dan over een paar jaar op televisie met een eigen show!

Blijf genieten van deze bijzondere vorm van amusement, aan ons goochelaars zal het absoluut niet liggen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*