Al jaren vermaken goochelaars hun publiek met trucs die inmiddels eeuwenoud zijn…de vraag is hoe lang kunnen wij goochelaars dat volhouden? In een tijd waar de technische innovatie ons dagelijks om de oren slaat met nieuwe en steeds geavanceerdere technieken bespreek ik in dit artikel stel ik de vraag: “wat is de houdbaarheid van goocheltrucs?”.
Terwijl het grote publiek op dit moment weer warm loopt voor goochelende wondermakers, het lijkt alsof het weer helemaal terug is, trad ik in de afgelopen 10 jaar op als beroepsgoochelaar. Dat deed ik zowel voor particuliere aangelegenheden als voor bedrijfsmatige evenementen, hierbij heb ik ervaren dat magic eigenlijk nooit weg is geweest. Het publiek heeft er altijd van genoten en ondanks dat de mogelijkheden steeds uitgebreider én dus normaler worden met computers, smartphones, tablets, smart-watches en wat er nog komen gaat.
Iedereen heeft tegenwoordig op z’n minst een computer of laptop, alsmede een smartphone en tablet en we zijn er in de loop der tijd aan gewend geraakt dat deze apparaten er zijn. We staan er niet meer van te kijken wanneer men met kraakhelder beeld en geluid contact kan maken iemand aan de andere kant van de wereld. We nemen het voor normaal aan en dat terwijl het er 20 jaar geleden nog geheel anders voor stond in de digitale wereld.
Wat wil je daarmee zeggen?
De jonge generatie vindt het sowieso totaal normaal dat we bijvoorbeeld elk moment van de dag toegang hebben tot internet…terwijl ik de tijd nog herinner van na 19:00 uur in bellen met ISDN, na die tijd zat je namelijk in de dal-uren. Wat een verschil, de jongeren van nu zijn niet snel meer onder de indruk van technische hoogstandjes.
Maar de grote vraag is…wat heeft dat met goocheltrucs te maken? Ik merk tijdens mijn optredens dat juist de jongeren zeer geïnteresseerd zijn in de oude vingervlugge trucs…ze zien hier namelijk video’s van op (jawel) internet. Wanneer iemand dit LIVE meemaakt kan dat een zeer bijzondere ervaring worden.
Dus de eeuwenoude trucs waar, al honderden / duizenden jaren, goochelaars gebruik van maken werken nog altijd perfect, de sleutel zit ‘m in de live ervaring! We zitten wel de hele dag aangesloten op internet maar juist daarom is een ervaring in het echt nog veel indrukwekkender.
Conclusie
Je zou dus kunnen stellen dat een goocheltruc onbeperkt houdbaar is, een fijn gevoel voor mij als goochelaar…maar waarom komen sommige trucs dan zo oudbollig over en komt Dynamo, Troy of de Nederlandse equivalent Victor Mids (Mindf*ck) dan weer modern over.
Dat komt mijn insziens door de presentatie en het plaatsen van een truc in de context van het moment. Wanneer ik zomaar een kaarttruc laat zien zonder reden dan is de belangstelling waarschijnlijk lager dan wanneer ik deze laat zien in een casino achtige setting waarbij het publiek al iets met kaarten verwacht…zeker als er iets valt te winnen.
Ik zag ooit een goochelaar met een eigen raam rondlopen zodat hij een truc kon laten zien waarbij een gekozen kaart door dát raam gegooid kon worden. Ik laat de kaart liever verdwijnen en in een telefoon tevoorschijn komen, dat is niet alleen meer bijzonder maar ook nog eens logischer want die telefoon ligt er toch al!
De moeilijkheid zit ‘m misschien in het wekken van interesse maar wanneer het lukt om jongelui te prikkelen dan zit je gebakken. Dan pakt men de mobiel en sta je binnen 10 minuten op Facebook, Twitter, Youtube en andere aanverwanten.