Optrekkend vocht

Optrekkend vocht is enorm vervelend. Het tast de muren en de staat van uw huis aan. Optrekkend vocht wordt veroorzaakt door water dat opstijgt vanuit de fundering en zich in de muren van uw huis trekt. Vooral oudere huizen hebben last van dit optrekkende vocht.

Wat is optrekkend vocht en wat doet het?

Optrekkend vocht, wat ook wel opstijgend vocht wordt genoemd, is water dat door capillaire werking in poreuze materialen zoals steen of beton omhoog trekt. Door het optrekkende vocht gaan de muren aan de binnenkant transpireren en ontstaan natte plekken. Vooral kelders zonder raam hebben last van dit probleem. Helaas kan het ook voorkomen op plekken boven het maaiveld. Dit heeft vooral met de ventilatie van de ruimte te maken.

De bouwmaterialen van het huis spelen en cruciale rol in dit verschijnsel. Oudere huizen hebben vaak geen waterdichte laag tussen de fundering en de muur. Muren kunnen zich daardoor volzuigen met water uit de ondergrond. Poreuze stenen zuigen zich dan vol water en gaan door een warmere omgevingstemperatuur ‘zweten’. Dat zweten zorgt ervoor dat de vieze plekken in het behang of stucwerk. Bouwwerken worden daarom tegenwoordig bijna standaard voorzien van 12 rijen hardere soorten steen die geen water opzuigen. Helaas is dit soms in hele natte gebieden niet genoeg.

Wat kan je ertegen doen?

Het is mogelijk om de muur te laten injecteren zodat het optrekkende vocht geen kans meer heeft. Het optimale is natuurlijk voorkomen is beter dan genezen. Het succes is namelijk niet meer gegarandeerd op het moment dat de muur al volgezogen is met water. Laat je de muur voortijdig injecteren, dan hard de injectie zich uit en heb je nergens last van. Een ander voordeel is dat je ook nog eens op stookkosten bespaard omdat de injectie een extra laag vormt om je woning warm te houden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*