Ondervloeren

Bij het leggen van vloer hoort in veel gevallen een ondervloer. Dit is bijvoorbeeld van toepassing wanneer u een laminaatvloer gaat leggen. Lang niet iedereen is zich bewust van het nut van een goede ondervloer. De meeste mensen kijken vooral naar het uiterlijk van de laminaatvloer en zitten er vervolgens niet op te wachten om te investeren in een goede ondervloer. Middels dit artikel willen wij u toch graag kennis laten maken met de voordelen van een goede ondervloer.

Wat is een ondervloer en waar dient deze voor?

Een beton- of houtvloer is nooit geheel vlak. Bij een betonvloer kunnen er bijvoorbeeld kleine puntjes op de betonvloer zitten. Wanneer u hier direct een (laminaat)vloer over heen zou leggen, kan dit nadelige gevolgen met zich meebrengen. Door een ondervloer te leggen zijn deze kleine hoogteverschillen uit te vlakken. Een ondervloer heeft nog meer functies, deze zullen we nu toelichten.

Vochtwerend vermogen
Wanneer u voor een goede ondervloer kiest, heeft deze een vochtwerend vermogen. Voornamelijk in nieuwbouwwoningen heeft men te maken met optrekkend vocht. Een goede ondervloer zorgt ervoor dat dit vocht geen invloed heeft op de bovenvloer, bijvoorbeeld op het laminaat. Om aan te geven of een ondervloer over vochtwerend vermogen beschikt, maakt men gebruik van de Sd-waarde. Bij een ondervloer met meer dan 100m, kunt u er zeker van zijn dat deze voldoende dampwerend is.

Demping van geluid
Wanneer u een laminaatvloer op een bovenverdieping legt, wilt u het liefst geen geluidshinder hiervan ondervinden wanneer u beneden in de woonkamer zit. Daarom is het aan te raden om te kiezen voor een ondervloer die voldoende geluidsdempend is. Let bij aanschaf van de ondervloer daarom op het TÜV-certificaat. Ondervloeren met dit certificaat bieden maximale geluidsisolatie.

Warmte-isolatie
Warmte in huis is belangrijk. Jaarlijks geven we in de winter veel geld uit om ons huis warm te houden. Het is dan ook belangrijk zoveel mogelijk van deze warmte binnen te houden. Daarom is het van belang om voor een warmte-isolerende ondervloer te kiezen. Met deze ondervloer houdt u de warmte in een ruimte langer vast.

Laat u goed informeren tijdens de aanschaf van een ondervloer

Zoals u in dit artikel heeft kunnen lezen, dient een goede ondervloer aan heel wat eisen te voldoen. Welke ondervloer het meest geschikt voor u is, is afhankelijk van een aantal factoren. Zoals het type vloer. Laat u daarom altijd goed informeren over de ondervloer. Zo weet u zeker dat u maximaal kunt genieten van de uiteindelijke vloer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*