Meubels strak in de lak? Ed Hage meubelrenovatie

Nu het zomer begint te worden, gaan veel mensen weer met doe-het-zelf projecten aan de slag. Niets is zo leuk als je eigen woon- of slaapkamer een opkikker te geven door een meubel in een nieuwe kleur te lakken. Maar hoe doe je dat het best?

Kies uw lak

De voorbereiding is het halve werk, en een strak eindresultaat begint al bij de planning. Niet alleen de kleur, maar ook het type lak is belangrijk! Er zijn drie basissoorten:

 • Hoogglans – een heel gladde lak met veel glans, die alleen wel alle oneffenheden benadrukt. Ook zijn butsen en krasjes goed zichtbaar.
 • Mat – matte lak verdoezelt juist oneffenheden, en heeft daarnaast een hele rustige uitstraling. Maar het is minder makkelijk schoon te maken.
 • Zijdeglans – zijdeglans lak houdt het midden tussen hoogglans en mat. Het is makkelijker schoon te maken dan mat én geeft ook wat glans aan uw meubel.

Om te bepalen welke lak u het beste kunt gebruiken, moet u met een aantal dingen rekening houden: Welk meubel gaat u opnieuw lakken? Waar is het van gemaakt, en wat voor vormen heeft het? Waar wordt het meubel voor gebruikt, door wie, en waar komt het straks te staan? Al deze elementen beïnvloeden uw keuze.

Aan de slag

Als u eenmaal een kleur en laksoort heeft gekozen, kunt u aan de slag. U bereidt uw meubel met de volgende stappen voor op een mooie nieuwe laklaag:

 1. Ontvet het meubel grondig
 2. Neem de ontvetter af met een zacht doekje met lauw water
 3. Maak eventuele oneffenheden vlak met een beetje plamuur
 4. Schuur uw meubel met schuurpapier met een korrel van 150 – 180
 5. Stof het meubel af met een zachte stoffer

De grondverf

Grondverf is belangrijk voor een strak en dekkend resultaat. Gaat u uw meubel in een lichte kleur verven? Gebruik dan een witte grondverf. Wordt uw meubel juist donker? Gebruik dan grijs. Zo dekt uw laklaag straks beter. Roer uw grondverf voor het aanbrengen goed door. Laat de grondverf drogen volgens de aanwijzingen op de verpakking. Als het droog is, schuurt u de grondverf licht op, zodat de lak beter hecht.

Laktechniek

Nu is het eindelijk tijd voor de nieuwe kleur. Afhankelijk van de vorm van uw meubel kunt u met een kwast of met een lakroller werken. Een roller geeft een zeer egaal resultaat. Een paar tips voor uw verftechniek:

 • Werk van boven naar beneden
 • Breng de lak kruislings aan voor een goede dekking: schilder verticaal én horizontaal met uw roller of kwast
 • Ga er na het aanbrengen nogmaals licht overheen met lange bewegingen, om de lak glad te strijken

Spuiten is nóg strakker

Gaat u voor het allerstrakste resultaat? Dan kiest u vast voor hoogglans. Hoogglans lak is prachtig, maar ook het moeilijkst om mee te werken. U ziet er namelijk alles op; een haartje van de borstel, een kras op de ondergrond, een belletje in de verf… Maar u kunt uw meubel ook (laten) spuiten! Dan krijgt u een echt egaal resultaat.

Hulp van een professional

Natuurlijk kunt u uw meubels ook professioneel laten lakken of spuiten voor een perfect resultaat. Wij helpen u graag! Ed Hage Meubelrenovatie en Spuiterij geeft advies op maat en verzorgt de restyling, renovatie en reparatie van al uw favoriete meubels. Neem vandaag nog contact op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek! U kunt ons bereiken op 078-6916704 of via info@meubelrenovatie-spuiterij.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*