Wat is uw huis waard?

Als u uw huis wilt verkopen is de waarde van uw huis een belangrijke factor. U hoopt natuurlijk dat u een goede prijs kunt krijgen voor uw huis. Het is van belang dat u de waarde van het huis controleert bij de verkoop aangezien de waarde van woningen regelmatig veranderd. Dit betekent dat u er niet vanuit kunt gaan dat uw huis nog evenveel waard is als toen u het kocht. Het huis kan zomaar meer waard zijn maar helaas ook minder. Om erachter te komen wat uw huis waard is doet u er slim aan om een waardebepaling aan te vragen. Daarnaast zijn er ook nog verschillende andere manieren om meer te weten te komen over de waarde van uw huis.

Waardebepaling

Wat is nu precies een waardebepaling? Het is niet hetzelfde als een volledige taxatie van uw huis. Bij een volledige taxatie wordt er nog grondiger gekeken naar alle aspecten die van belang zijn bij het bepalen van de waarde van uw huis. Een waardebepaling kan echter ook een belangrijk gegeven zijn bij de verkoop van uw huis. Daar komt nog bij dat een waardebepaling vaak gratis wordt aangeboden door makelaars waar een volledige taxatie geld kost. Bij een waardebepaling wordt onder andere gekeken naar de onderhoudsstaat van het huis, eventuele verbouwingen en naar andere woningen die te koop staan in hetzelfde marktgebied.

 

Mocht u zelf een schatting willen maken van de waarde van uw huis dan zijn er verschillende manieren om een beter inzicht te krijgen over wat uw woning nu waard is. U kunt bij het Kadaster informatie vinden over uw woning. Het is mogelijk om een kadastraal bericht eigendom en een koopsommenoverzicht op te vragen. In een koopsommenoverzicht kunt u zien voor welke bedragen andere huizen bij u in de straat zijn verkocht.  Een andere mogelijkheid om meer informatie te verkrijgen is door zelf op het internet te gaan kijken wat de vraagprijzen zijn van huizen die bij u in de buurt te koop staan. U kunt deze vergelijken met uw eigen huis waarbij u let op zaken als de staat van het huis, de oppervlakte, etc.

Marktwaarde en WOZ-waarde

Bij deze nog een tip voor mensen die hun huis willen verkopen. Met een waardebepaling bepaalt u de marktwaarde van de woning en niet de WOZ-waarde! Het verschil tussen de marktwaarde en de WOZ-waarde is dat de marktwaarde de huidige waarde van uw woning is. De WOZ-waarde is de waarde van uw woning van vorig jaar. Het is dus niet verstandig om uit te gaan van de WOZ-waarde bij het verkopen van uw huis aangezien de marktwaarde zomaar hoger kan zijn.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*