Dikte van de ondervloer in een flat

Hoewel sommige merken anders willen doen denken heeft de dikte van de ondervloer wel degelijk invloed op hoe effectief hij is. Natuurlijk kan een vloer meerdere functies hebben. Functies als vochtwering en warmte isolatie zijn niet zo zeer beïnvloed door de dikte. Maar er is wel degelijk een relatie tussen de dikte van een ondervloer en de mogelijkheid tot geluidsreductie en egalisering. Vooral in flats en appartementencomplexen en oudere gebouwen spelen juist deze twee een belangrijke rol.

De dikte van de ondervloer; geluidsreductie

De dikte van de ondervloerGeluidsreductie werkt beter naarmate het materiaal van de ondervloer dikker is. Vaak speelt dit geen rol aangezien een ondervloer zelden zo veel mogelijk geluidsreductie als mogelijk moet leveren. In plaats daarvan moet volgens het Bouwbesluit een ondervloer in combinatie met de vloer een geluidsreductie van minstens 10 decibel teweeg brengen. Vooral in appartementencomplexen en flats met onderburen is voldoen aan deze eis belangrijk. Bij overlast kan het leggen van een ondervloer achteraf alsnog verplicht worden. Testen gedaan om het geluid reducerend vermogen van een ondervloer te achterhalen gaan altijd uit van een betonnen draagvloer. Bij een houten draagvloer moet je de resultaten minstens halveren. Om dan toch aan de eisen voor geluidsreductie moet je altijd uitgaan van een flinke toename van de dikte van de ondervloer.

Egalisering van de ondervloer

De egaliserende functie van een ondervloer komt voort uit de mogelijkheid om verhogingen in de draagvloer op te vangen door zijn eigen dikte lokaal te verminderen. Zo heeft de oneffenheid op de draagvloer geen contact heeft met de vloer zelf. Daardoor zou deze beweeglijk kunnen worden of beschadigen. De hoogte van de oneffenheden die een ondervloer kan opvangen is afhankelijk van de dikte van de ondervloer. De ondervloer moet altijd dikker zijn dan de maximale oneffenheid van de draagvloer. Anders is er tussen vloer en draagvloer niet genoeg ruimte voor compensatie van de oneffenheden. Bij oneffenheden groter dan 5 millimeter is het verstandig te kijken of de draagvloer met egalisatiekorrels of schuren geëgaliseerd kan worden. Anders wordt de ondervloer al snel erg dik.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*