Waarom kiezen voor acrylverf?

Als schilder heb je natuurlijk de keuze uit meerdere verfsoorten, waaronder de acrylverf. Misschien weet je al dat het acryl schilderen één van de meest populaire manieren van schilderen is. Maar weet je eigenlijk wel wat acrylverf is? Nee? Dan is het verstandig om eens verder te scrollen voor meer informatie over deze verfsoorten.

Wat is acrylverf?

In vergelijking met andere verfsoorten is acrylverf een verf welke snel opdroogt. Voor schilders kan dit zowel voor- als nadelig zijn. Wanneer je bijvoorbeeld bezig bent met een schilderij is het dus mogelijk om meerdere lagen verf over elkaar aan te brengen. Aan andere kant is het bijna onmogelijk om aangebrachte verf weer van het doek te halen. Daarnaast kun je acryl op bijna elke ondergrond gebruiken. Echter moet deze ondergrond dan wel stof- en vetvrij zijn, want anders blijft de verf niet goed hechten.

Waar bestaat acrylverf uit?

Deze verf is een mengsel van meerdere pigmenten en een acrylbinder, wat eigenlijk kunststof polymeerhars is. Zoals eerder werd beschreven is het een verf op waterbasis. Je kunt acrylverf dus eenvoudig verdunnen met water. Daarnaast is het ook mogelijk om deze verf te mengen met andere materialen. Denk hierbij aan papier, hout, schelpjes, steentjes, touw etc. In dit geval gebruik je de verf dan als een soort van lijm om materialen op het doek te plakken.

Waarom geen olieverf?

De droogtijd van olieverf is een stuk langer, waardoor je vaak niet binnen een dag een schilderij kunt afronden. Ook wanneer je bijvoorbeeld twee lagen verf over elkaar wilt aanbrengen moet je vaak een uur wachten als het niet meer is. Daarnaast is het wel zo dat olieverf een mooie glans heeft, welke bij acrylverf ontbreekt. Toch zijn er wel glans mediums welke je met de acrylverf kunt mengen om een soortgelijke glans te creëren. De voordelen van olieverf kun je daarom gewoon laten terugkomen als je met acryl gaat schilderen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*