Zo kom je van storende haartjes af

Haargroei heeft iedereen (als het goed is). Zoals met alles in het leven heeft de één meer haargroei dan de ander. Bij mannen is het bijna nooit een issue, want haargroei ergens anders dan het hoofd wordt over het algemeen gezien als mannelijkheid. Dat is dan ook de reden dat wij vrouwen onze benen, oksels, schaamstreek en soms nog veel meer scheren. Het wordt echter pas echt een probleem wanneer we overmatige haargroei hebben.

Hypertrichose

Wanneer overmatige haargroei voorkomt op plekken waar normaal gesproken wel wat haartjes horen te groeien, heet dat hypertrichose. Als je je benen een paar keer in de week moet scheren heb je nog geen hypertrichose. Ook een paar donkeren hartjes op je kin of bovenlip betekenen niet meteen dat je aan deze aandoening lijdt. Het is vaak gewoon dikke pech, maar niet altijd. Hypertrichose komt naast de bovenlip en kin ook vaak voor op de hals slapen. Denk je dat jij last hebt van hypertrichose, dan is er nog geen reden tot paniek. Hoewel het heel vervelend kan zijn is het meestal niet iets waar je ziek van wordt of waardoor je niet meer naar buiten komt. Zowel mannen als vrouwen kunnen hier last van hebben en het ontwikkelt zich aan het einde van de pubertijd. Zit je er erg mee of schaam je je ervoor? Ga dan eens praten met familie, want zij hebben er waarschijnlijk ook mee te maken, alhoewel jij daar misschien wel helemaal niets van af weet. Lijdt je aan hypertrichose, dan is de kans groot dat je een oosterse afkomst hebt. Vrouwen en mannen met een lichte huid hebben vaak minder en lichtere haargroei. Wellicht stelt het je iets geruster dat veel oosterse vrouwen elke week hun gezichtshaar verwijderen.

Behandelingen

Als je last hebt van hypertrichose dan kun je je scheren en harsen totdat je een ons weegt, maar de haartjes komen net zo hard weer terug. Als je de haartjes er – door bijvoorbeeld een ladyshave – met wortel en al uit trekt, blijven ze wel langer weg. Wil je voorgoed van je ongewenste haargroei af, dan raden we permanent ontharen aan door IPL of laserbehandeling.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*