Weerbaarheid vergroten met een assertiviteitstraining

Wat is assertiviteit?

Het is niet altijd gemakkelijk om echt assertief gedrag te identificeren. Dit komt doordat er een goede lijn bestaat tussen zelfbewustheid en agressie, en mensen kunnen vaak de twee gedragingen verwarren. Om deze reden is het nuttig om de twee gedragingen te definiëren, zodat we ze duidelijk kunnen scheiden:

Assertiviteit is gebaseerd op evenwicht. Het vereist rechtstreeks over uw wensen en behoeften, terwijl u nog steeds rekening houdt met de rechten, behoeften en wensen van anderen. Als je zelfbewust bent, ben je zelfverzekerd en trek je kracht uit om je punt stevig, eerlijk en met empathie te krijgen.
Agressief gedrag is gebaseerd op het winnen. U doet wat in uw eigen belang is zonder inachtneming van de rechten, behoeften, gevoelens of verlangens van anderen. Als je agressief bent, is de kracht die je gebruikt pure egoïsme. Je kan zo gemeen over komen. U neemt wat u wilt, zonder te vragen.

Hoe kun je leren assertief zijn

Assertiviteit is een vaardigheid die de praktijk vergt. Er bestaan assertiviteitstrainingen om de vaardigheden te leren. Het kan altijd makkelijker zijn om je gevoelens te slikken, tegen iemand te schreeuwen of de stille behandeling te geven. Maar assertiviteit is een betere strategie. Het werkt omdat het jou én anderen respecteert.

 

Weerbaarheid vergroten dankzij de vier assertiviteitstraining stappen

Er zijn vier basis stappen die u kunnen helpen om assertief te worden in uw dagelijkse interacties met anderen. Volg deze simpele stappen als training om weerbaarheid en assertiviteit te beheersen:

 

1. Realiseer waar veranderingen nodig zijn en geloof in je rechten.

Veel mensen herkennen dat ze moeite hebben om “nee” te zeggen. Anderen zien zich niet als onaantrekkelijk maar voelen zich depressief, hebben veel lichamelijke aandoeningen, hebben klachten over werk, maar gaan ervan uit dat de baas of leraar het recht heeft om te eisen wat hij / zij wil etc. Niets zal veranderen totdat het slachtoffer zich erkent dat zijn / haar rechten worden geweigerd en hij / zij besluit de situatie te corrigeren.

Velen van ons zijn op sommige manieren zwak – we kunnen bijvoorbeeld geen nee zeggen tegen een vriend die een gunst vraagt. Stel jezelf de vraag of je zwak wilt blijven. Praat met anderen over de geschiktheid om assertief te zijn in een specifieke situatie die je betreft. Als je nog steeds bang bent, hoewel het begrijpelijk is, gebruik rollenspel om de angst te verminderen.

 

2. Bepaal passende manieren om uzelf te veroordelen in elke specifieke situatie die u betreft.

Er zijn veel manieren om effectieve, tactvolle en eerlijke assertieve reacties te ontwikkelen. Bekijk een goed model. Bespreek de probleemsituatie met een vriend, een ouder, een supervisor, een adviseur of een andere persoon. Let op hoe anderen reageren op situaties die vergelijkbaar zijn met die van jou en overwegen of ze onaantrekkelijk, assertief of agressief zijn.

 

3. Oefen om reacties te geven.

Met behulp van de reacties die u zojuist hebt ontwikkeld, rolt u de probleemsituaties met een vriend. U ontdekt snel, als uw vriend realistisch de rol speelt, dat u meer moet doen dan gewoon de assertiviteitsrespons repeteren. Je zult beseffen dat het niet uitmaakt hoe kalm en tactvol je bent, het komt nog steeds soms uit als een persoonlijke aanval over voor de andere persoon.

De andere persoon mag niet agressief zijn, maar je moet beseffen dat sterke reacties mogelijk zijn, zoals je boos wordt en je namen noemt, tegenaanval en kritiek op je, wraak zoeken, dreigend of ziek worden of plotseling beschaamd en overdreven verontschuldigend of onderdanig zijn.

 

4. Probeer zelfstandig te zijn in situaties in het werkelijke leven.

Begin met de eenvoudiger, minder stressvolle situaties. Bouw wat vertrouwen. Pas eventueel aanpassingen aan in uw aanpak. Zoek manieren om je assertiviteitskenmerken te vergroten. Voorbeeld: Vraag een vriend om u een kledingstuk, een album of een boek te lenen.

Meer weten over assertiviteitstraining? Klik hier voor: DOPPA zorg assertiviteitstraining.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*