Psychologische behandeling voor een depressie

Psychologische behandelingen, ook bekend als therapie, voor een depressie kan u helpen om uw denkpatroon te veranderen en te verbeteren, zodat je beter om kunt gaan met stress en conflicten van het leven. Evenals de ondersteuning van uw herstel, kunnen psychologische therapieën helpen om goed te achterhalen en het veranderen van nutteloze gedachten.

Er zijn verschillende soorten effectieve psychologische behandelingen voor depressie, evenals verschillende leveringsmogelijkheden. Sommige mensen hebben de voorkeur om aan 1 op 1 met een professional samen te werken, terwijl anderen meer uit vanuit een groep willen werken. Een groeiend aantal online programma’s of E-therapieën, zijn ook beschikbaar.

 

Cognitieve gedragstherapie (CGT)

CBT is een gestructureerde psychologische behandeling, die erkent dat de manier waarop we denken (cognitie) en handelen (gedrag) van invloed zijn op de manier waarop we ons voelen. CBT is een van de meest effectieve behandelingen voor depressie, en is bewezen om bruikbaar te zijn voor een breed scala van leeftijden, waaronder kinderen, jongeren, volwassenen en ouderen.

CBT betrekt het werken met een professional (therapeut) om de gedachte en gedragspatronen te identificeren die u ofwel meer kans geeft om depressief te worden, of u weerhoudt om beter te worden wanneer je een depressie ervaart. Het werkt om je gedachten en gedrag te veranderen door je te leren om rationeel te denken over gemeenschappelijke problemen, die u helpen om negatieve of nutteloze denkpatronen en reacties om te buigen naar een meer realistische, positieve en probleemoplossende benadering.

 

Interpersoonlijke therapie (IPT) tegen depressie

IPT is een gestructureerde psychologische therapie die zich richt op de problemen in de persoonlijke relaties en de vaardigheden die nodig zijn om hiermee om te gaan. IPT is gebaseerd op het idee dat relatieproblemen significante gevolgen kan hebben op iemand met een depressie en zelfs kan bijdragen aan de oorzaak.

IPT helpt je patronen te herkennen in je relaties die u meer kwetsbaar voor depressie maken. Het identificeren van deze patronen betekent dat u zich kunt concentreren op het verbeteren van relaties, omgaan met verdriet en het vinden van nieuwe manieren om beter met anderen om te gaan.

 

Aandachtgerichte cognitieve therapie (MBCT) als behandeling tegen depressie

MBCT wordt in het algemeen geleverd in groepen en het gaat om een ​​vorm van meditatie genaamd ‘mindfulness meditatie’. Dit leert u zich richten op het heden zonder te proberen om het te veranderen. Als eerst wordt deze benadering gebruikt om te richten op fysieke sensaties (zoals ademhaling), maar gaat vervolgens over naar gevoelens en gedachten.

MBCT kan helpen om je gedachten te stoppen, af ​​te dwalen in gedachten over de toekomst of het verleden en vermijd onaangename gedachten en gevoelens. Men denkt dat dit nuttig is bij het voorkomen van terugkerende depressies, omdat het u stimuleert om gevoelens van verdriet en negatieve denkpatronen in een vroeg stadium op te merken, voordat ze gefixeerd worden. Als gevolg hiervan, ben je in staat om eerder en efficiënter om te gaan met waarschuwingssignalen.

Reacties zijn gesloten.