De verhalen van Burn-out

Burn-out is een van die gevaren voor de weg in het leven waar hoog presteerders echt goed op moeten letten, maar helaas – vaak vanwege hun ‘Ik kan alles doen’-persoonlijkheden – zien ze het zelden aankomen. Omdat hoog presteerders vaak zo gepassioneerd zijn over wat ze doen, negeren ze vaak het feit dat ze uitzonderlijk lange uren werken, buitengewoon zware werkbelastingen op zich nemen en enorme druk op zichzelf uitoefenen om te excelleren, waardoor ze allemaal rijp worden voor een burn-out.

 

Wat is burn-out?

Bur-nout is een toestand van chronische stress die leidt tot:

 • fysieke en emotionele uitputting
 • cynisme en onthechting
 • gevoelens van ineffectiviteit en gebrek aan prestatie

Wanneer u zich in de greep van een volwaardige burn-out bevindt, kunt u niet langer effectief functioneren op persoonlijk of professioneel niveau. Burn-out gebeurt echter niet opeens. Je wordt ’s ochtends niet wakker en hebt ineens “burn-out”. Zijn aard is veel meer verraderlijk, kruipt ons na verloop van tijd op als een langzaam lek, waardoor het veel moeilijker te herkennen is. Toch geven ons lichaam en geest ons waarschuwingen, en als je weet waarnaar je moet zoeken, kun je het herkennen voordat het te laat is.

 

Wat zijn de tekenen van burn-out?

Elk van de drie hierboven beschreven gebieden wordt gekenmerkt door bepaalde tekenen en symptomen (hoewel er in sommige gebieden sprake is van overlapping). Deze tekenen en symptomen bestaan ​​langs een continuüm. Met andere woorden, het verschil tussen stress en burn-out is een kwestie van mate, wat betekent dat hoe eerder je de symptomen herkent, hoe beter je in staat zult zijn om burn-out te voorkomen.

 

Tekenen van fysieke en emotionele uitputting:

 1. Chronische vermoeidheid. In de vroege stadia kun je een gebrek aan energie voelen en je de meeste dagen moe voelen. In de laatste fasen voel je je lichamelijk en emotioneel uitgeput, uitgeput en uitgeput, en je kunt een gevoel van angst voelen voor wat er op een bepaalde dag te wachten staat.
 2. Slapeloosheid. In de vroege stadia, kunt u moeite hebben om in slaap te vallen of een of twee nachten per week in slaap te blijven. In de laatste fasen kan slapeloosheid veranderen in een aanhoudende nachtelijke beproeving; zo uitgeput als je bent, kun je niet slapen.
 3. Vergeetachtigheid / verminderde concentratie en aandacht. Gebrek aan focus en milde vergeetachtigheid zijn vroege tekenen. Later kunnen de problemen zo ver gaan dat je je werk niet kunt krijgen en begint alles op te stapelen.
 4. Lichamelijke symptomen. Lichamelijke symptomen kunnen pijn op de borst, hartkloppingen, kortademigheid, gastro-intestinale pijn, duizeligheid, flauwvallen en / of hoofdpijn omvatten.
 5. Verhoogde ziekte. Omdat je lichaam uitgeput is, wordt je immuunsysteem verzwakt, waardoor je kwetsbaarder bent voor infecties, verkoudheid, griep en andere immuungerelateerde medische problemen.
 6. Verlies van eetlust. In de vroege stadia, kunt u geen honger hebben en misschien enkele maaltijden overslaan. In de laatste fasen verlies je mogelijk je eetlust en begin je een aanzienlijk gewicht te verliezen.
 7. Angst. In het begin kun je milde symptomen van spanning, piekeren en ronding ervaren. Naarmate je dichter bij burnout komt, kan de angst zo ernstig worden dat het je vermogen om productief te werken verstoort en problemen in je persoonlijke leven kan veroorzaken.
 8. Depressie. In de vroege stadia, kunt u zich enigszins verdrietig voelen, soms hopeloos, en u kunt hierdoor schuldgevoelens en waardeloosheid ervaren. In het ergste geval kun je je gevangen voelen, depressief zijn en denken dat de wereld beter af zou zijn zonder jou.
 9. Anger. In het begin kan dit zich voordoen als interpersoonlijke spanning en prikkelbaarheid. In de laatste fasen kan dit in boze uitbarstingen en serieuze argumenten thuis en op de werkplek veranderen.

One Reply to “De verhalen van Burn-out”

 1. Pingback: Burn out tegen gaan met therapie | Backlink Plaatsen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*