Veel afvallen in 1 week tijd, kan dat?

Een feestje of strandvakantie in het vooruitzicht? Het zijn twee van de voornaamste redenen waarom mensen starten met diëten op korte tijd. Wil je veel afvallen in korte tijd, dan kom je al snel bij een crash dieet terecht. Wat is zo’n crash dieet precies en wat zijn de voor- en nadelen?

Een crash dieet volgen?

Het principe van een crash dieet is eenvoudig; je neemt minder calorieën op dan de aanbevolen hoeveelheid. Daardoor is het inderdaad mogelijk om meerdere kilo’s per week af te vallen. Hoewel je minder calorieën eet dan bij de normale voeding, kan het voor een gezond lichaam geen kwaad om voor korte tijd een crash dieet te volgen. Toch is het altijd aangeraden om een huisarts of diëtist te raadplegen alvorens te starten met zo’n dieet.

Veel afvallen met een ziekenhuisdieet?

Een van de bekendste crash diëten is wellicht het ziekenhuisdieet. Het kreeg die naam mee doordat het oorspronkelijk in het Slingeland ziekenhuis te Doetinchem ontwikkeld werd om zwaarlijvige patiënten te helpen vermageren. Concreet krijgen ‘patiënten’ 3 vitaminerijke maar vetarme maaltijden per dag voorgeschoteld. Gemiddeld krijg je zo’n 600 caloriën per dag binnen waardoor veel afvallen zeker mogelijk is. Het ziekenhuisdieet biedt dus zeker voordelen, maar er zijn ook nadelen aan verbonden.

De voordelen

Het ziekenhuisdieet volg je 5 of 10 dagen en is speciaal ontwikkeld om op die tijd veel kilo’s kwijt te raken. Een kilo per dag is geen uitzondering. Doordat je zo snel resultaat behaalt geeft dat vaak een extra stimulans om verder te diëten en gezonder te gaan leven. Daarbovenop is het ziekenhuis een erg eenvoudig dieet, waarvoor je geen speciale shakes of andere voeding in huis moet halen. Het dieet bevat normale voeding zoals groente, fruit en brood.

De nadelen

Veel afvallen met dit dieet is mogelijk, eenvoudigweg doordat je weinig eet en dus weinig voedingstoffen binnenkrijgt, een hongergevoel is dus vaak het gevolg. Daardoor mag je het dieet niet gedurende lange tijd volgen en doe je er goed aan om extra voedingssupplementen te nemen. Belangrijk is sowieso dat je na het dieet een gezonde levensstijl aanhoudt, anders komen de kilo’s er al snel weer bij.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*