Tekenbeet: het herkennen en behandelen

Teken komen in Nederland veel voor. Ze leven buiten in het gras, bomen en leggen daar eitjes. Helaas voelen ze zich aangetrokken tot mensen, dieren en kunnen ze zich makkelijk verplaatsen tussen beide. Als je veel tijd buiten huis besteedt dan is de kans groot om een tekenbeet op te lopen.

Een tekenbeet

Een tekenbeet is op het eerste gezicht vrij onschuldig, omdat ze vaak geen merkbare symptomen veroorzaken. Toch kunnen sommige beten gevaarlijk en soms dodelijk zijn. Daarom is het verstandig om te leren hoe je de beet en symptomen herkent en welke actie je zou moeten ondernemen.

Wat zijn teken?

Teken zijn kleine bloedzuigende insecten. Je hebt ze in verschillende maten. Een teek heeft acht poten, en lijken op die van spinnen. De verschillen kunnen zich ook in de kleur uiten, ban donker bruin tot rood bruin en zwart. Hoe meer bloed ze slurpen hoe groter en dikker ze uiteindelijk worden. Op hen allergrootste dikst kunnen ze de maat van een euro hebben. Nadat een teek zichzelf voor meerdere dagen op zijn slachtoffer voedt, zwellen ze op en kan de teek een groene/blauwe kleur ontwikkelen. Een teek houdt van warme, vochtige plekken op het lichaam. Als een teek eenmaal je lichaam opspringt zal hij zich verplaatsen naar je oksels,liezen, of haar. Wanneer ze een goede plek gevonden hebben, bijten ze in je huid en beginnen je bloed te slurpen.

Gevolgen van een tekenbeet

Anders dan bij andere insecten die bijten, blijft een teek zich vastklemmen aan je lichaam nadat ze je gebeten hebben. Als  een teek je bijt, dan kan je dat weten omdat je hem op je lichaam kan ziet plakken. Na een periode van 7 dagen en soms ook weken zal de teek zichzelf los laten en springt hij weer van zijn slachtoffer af opzoek naar een nieuwe prooi. Ben jij onlangs door een teek gebeten? Aarzel dan niet om naar de dokter te gaan.

Neem ook eens een kijkje op:

www.tekenbeet.eu

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*