Precies genoeg slaap

Te weinig slaap is slecht voor onze gezondheid, dat weten we inmiddels. Nu blijkt dat te veel slaap ook slecht is voor onze gezondheid! Houdt het dan nooit op? We hebben precies genoeg slaap nodig om onze gezondheid te optimaliseren. Naast het juiste aantal uren is ook de kwaliteit van je slaap belangrijk. We staan er eigenlijk niet zo bij stil, maar slapen is gigantisch essentieel voor je lichaam en je moet dan ook de juiste verhoudingen vinden om alles uit je slaap te halen. Te weinig slaap verhoogt het risico namelijk op hart- en vaatziekten, maar te veel slaap ook. Te veel slapen brengt nog een hoger risico met zich mee dan te weinig slapen. Daarnaast is een goed bed ook erg belangrijk. De uren die je slaapt moet je namelijk optimaal benutten. Je lichaam moet zich kunnen herstellen en het matras moet jouw lichaam op precies de goede manier ondersteunen. Dat laatste wist ik gelukkig al. Ik ben ontzettend goed gelovig en sprintte dan ook direct naar de beddenspeciaalzaak in Groesbeek om een nieuwe matras aan te schaffen. Ik moet ook eerlijk bekennen dat het matras heel goed heeft bijgedragen aan mijn nachtrust. Ik slaap veel dieper en ben in de ochtend vaak uitgeruster. Nu moet ik alleen nog rekening houden dat ik niet te veel ga slapen.

Zorg ervoor dat je de juiste uren slaapt

Het verschilt per persoon hoeveel uur slaap je nodig hebt. Gemiddeld ligt dit tussen de zeven en acht uur. Je kunt het zelf testen hoeveel slaap je nodig hebt. Ga ‘s avonds rond 22 a 23 uur naar bed. Vervolgens zet je geen wekker en zorg je er ook voor dat je niet door andere externe factoren kan worden gewekt. Als je wakker wordt, kijk je meteen naar de tijd en bereken je hoeveel uur je hebt geslapen. Dit is het aantal uur dat jij nodig hebt. Vaak word je in het weekend wakker en blijf je nog even in bed liggen en probeer je toch nog even een dutje te doen. Dit moet je dus absoluut niet gaan doen. Zodra je wakker bent, is het verstandig om meteen uit bed te gaan. Ga niet snoozen, want snoozen is echt uit den boze. Dat is slecht voor de kwaliteit van je slaap en je wordt er alleen nog maar meer moe van. Je schiet er dus helemaal niks mee op. Zodra je elke nacht genoeg slaap krijgt, merk je dat het ook een stuk makkelijker wordt om uit bed te komen. Sleep jezelf dus uit je bed ook al heb je het idee dat je echt nog heel moe bent. De enige uitzondering is als je gedronken hebt de avond van tevoren. Met een kater mag je gerust in bed blijven liggen.

Bevorder je nachtrust

Je weet nu dus wat je wel en niet moet doen. Er zijn nog veel meer regeltjes waar jij je aan kunt houden om je slaap te optimaliseren. Zo is alcohol voor het slapen gaan geen goed idee. Kun je beter geen koolhydraten eten vlak voor jij je bed in duikt en zorg ervoor dat er tussen je laatste sportsessie en de tijd dat je naar bed gaat drie uur zit. Anders zit je nog veel te vol met energie. Vermijd cafeïne en drink niet te veel. Dat zorgt ervoor dat je in de nacht zo vaak wakker wordt en moet plassen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*