Is pompoen gezond?

Is de pompoen gezond? Het antwoord is ja. De pompoen is een grote ronde vrucht met een harde schil en is familie van onder andere de komkommer en de meloen. Het is een zeer oud gewas dat al werd geteeld door Indianenvolkeren in Midden- en Zuid-Amerika vanaf 9000 voor Christus. De meeste mensen kennen de pompoen van de pompoensoep maar je kunt er nog veel meer mee, je kunt er heerlijke pompoencake van bakken, pompoenjam of zelfs lekker pompoenijs van maken, de mogelijkheden zijn eindeloos.

Vezels en pompoen

Hoewel de meeste Nederlanders de pompoen nog steeds als decoratie gebruiken, is het eten van pompoen ontzettend gezond. Allereerst bevat de pompoen weinig calorieën, maar tegelijkertijd veel vezels. Deze vezels bevatten het stofje mannitol, wat een licht laxerende werking heeft. Dit heeft een positief effect op uw spijsvertering. Daarnaast helpen de vezels het cholesterol te verlagen en hebben daardoor een beschermende functie tegen hart- en vaatziekten.

Vitamines in de pompoen

Met name de oranje pompoen bevat veel van de stof bètacaroteen, wat door het lichaam wordt omgezet in vitamine A. Vitamine A is belangrijk voor onze huid en ogen. Het is nodig voor de aanmaak van cellen en de weefstructuur van onze huid, en zorgt ervoor dat onze ogen zich kunnen aanpassen aan schemerlicht. Daarnaast draagt vitamine A bij aan een goede werking van ons immuunsysteem, zodat we niet ziek worden.

Naast vitamine A bevat pompoen een noemenswaardige hoeveelheid aan vitamine C, vitamine E en vitamine B2.

Vitamine C zorgt voor het in stand houden van onze weerstand, is nodig voor de opname van ijzer uit ons voedsel en helpt bij de vorming van ons bindweefsel. Vitamine E heeft een beschermende functie ten aanzien van onze cellen en celwanden en weefsels. Vitamine B2 speelt een belangrijke rol bij de energievoorziening van het lichaam. Voornoemde vitamines hebben allen een zogenaamde antioxidantfunctie, wat ons beschermt tegen vrije radicalen die onder andere kanker kunnen veroorzaken.

Overige voedingsstoffen

Naast de essentiële vezels en vitamines bevat pompoen nog twee belangrijke groepen voedingsstoffen: mineralen en omega 3-vetten. Zo bevat pompoen o.a. de mineralen fosfor, ijzer, kalium en zink. Deze zijn onmisbaar voor een goede gezondheid. Omega 3-vetten hebben een gunstige invloed op de werking van de hersenen. Is pompoen dus gezond? Daar past slechts één antwoord: ja!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*