Nieuwe regels e-sigaret werkt gebruik tabak in de hand

Als het aan onze beleidsbepalers ligt dan zal vanaf medio mei 2016 de elektronische sigaret onder de nieuwe Europese Tabaksproducten richtlijn vallen. Je zou dan verwachten dat dit zou betekenen  gelijke monniken gelijke kappen voor de e-sigaret ten opzichte van de tabakssigaret. Wanneer we de regels nader bestuderen blijkt dit In de praktijk blijkt dit toch anders te liggen.

De e-sigaret versus de tabakssigaret

Inmiddels wordt er door allerlei officiële  instanties erkent dat de e- sigaret een veel minder schadelijk alternatief is dan sigaretten vervaardigt van tabak.  Binnen de nieuwe wetgeving wordt de e-sigaret echter aan veel strengere eisen onderworpen dan de tabaksigaret. Vreemd dat een product welke volgens diverse wetenschappelijke onderzoeken veel minder gevaarlijk is juist harder wordt aangepakt. Wat is hier nu eigenlijk aan de hand en welk spel wordt er hier gespeeld?

E-sigaret niet in de ban

Volgens de beleidsmakers is het niet de bedoeling dat de e-sigaret in de ban gaat, echter de ronduit belachelijk eisen waaraan de e-sigaret in 2016 moet voldoen zorgt ervoor dat de ontwikkeling van de e-sigaret bijna onmogelijk wordt gemaakt. Doordat de technieken die worden toegepast steeds verder te verbeteren  blijkt dit te hebben geleid tot een wereldwijde succes van de e-sigaret. Door deze ontwikkelingen heeft de e-sigaret een steeds verdere voorsprong genomen ten opzichte van de tabakssigaret  als gezonder alternatief. Als overheid zou je toch blij moeten zijn met deze ontwikkeling? In werkelijkheid blijkt echter dat er in de aanstaande regelgeving ondermeer is opgenomen dat fabrikanten nieuwe producten een half jaar van te voren moeten aangemelden voordat deze in de markt mogen worden gezet. Dit heeft natuurlijk enorme negatieve  gevolgen voor een markt die zo snel innoveert .

De e-sigaret zou de jeugd verleiden met lekkere smaakjes

Binnen de nieuwe regels gaan er tevens stemmen op om de vele smaakjes waaruit de gebruiker van de elektrische sigaret kan kiezen te verbieden. Deze smaakjes zouden minderjarigen verleiden tot het gebruik van de e-sigaret.  Het verbieden van deze smaakjes zou echter betekenen dat men 70% van de e-sigaret gebruikers dupeert. Deze gebruikers die heel bewust zijn gestopt met roken willen helemaal niet gedwongen worden tot het gebruik van tabak smaken. Uit onderzoek  blijkt ook dat de leeftijd van e-sigaret gebruikers  tussen de 25 en 75 jaar ligt en is er aangetoond dat de e- sigaret verre van populair is onder jongeren.

Beleidsmakers vrezen e-sigaret

Als conclusie moeten we dus vaststellen dat beleidsmakers de populariteit van de e-sigaret vrezen en zich gedragen als onwetende mensen die zich eerst eens zouden moeten verdiepen in dit fenomeen. Door een verbodstrategie toe te passen en allerlei kinderachtige regeltjes in te stellen wordt de weerstand tegen deze beleidsmakers alleen maar groter en jaagt men ex-rokers weer terug naar de tabakssigaret, maar misschien is dit juist wel de bedoeling omdat de tabaksindustrie nog steeds veel macht heeft en de overheid veel geld oplevert.

Even een aantal voorbeelden van maatregelen voor de e-sigaret

De verpakking van de e-vloeistoffen de zogenaamde e-liquids  moeten inmiddels zijn voorzien van een kindveilige sluiting, en dit is een goede zaak maar hoe zit het dan met een pakje sigaretten dat voorzien is van een kindveilige sluiting? Of het vermelden van alle ingrediënten op een pakje sigaretten? Of een onbreekbare tabaksigaret? Dit zijn slechts een aantal voorbeelden van regels die binnenkort voor de e-sigaret gaan gelden, maar niet voor de dodelijke tabaksigaret

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*