Nederlanders zijn een gezond volk, toch?

Gezond leven is bij veel Nederlanders in het dagelijks leven verweven. Bijna iedereen heeft wel eens van ‘super foods’ gehoord en een groot gedeelte van de Nederlandse bevolking heeft een abonnement op de sportschool. Biologische producten gaan als warme broodjes over de toonbank. Maar doen we dan ook echt op een gezonde wijze onze boodschappen?

Onderzoek

Uit resultaten van het onderzoek uitgevoerd door Euromonitor blijkt dat Nederlanders eigenlijk helemaal niet zulke gezonde boodschappen kopen. Integendeel: de consument haalt alleen maar meer frisdrank en papieren zakken suiker in huis. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu heeft in 2011 voor het laatst onderzoek gedaan naar het eetgedrag van de Nederlander. Hier kwam uit naar voren dat men meer toegevoegde vitaminen en mineralen is gaan nuttigen. Het percentage mensen onder de 35 jaar oud die deze toegevoegde vitaminen en mineralen nuttigen is vanaf 2003 tot 2007 al gestegen tot 75 procent, waar dat in 2003 nog maar 40 procent was.

Cijfers

Maar we moeten juist de echte vitaminen en mineralen eten en geen pillen en toevoegingen. Dat betekent meer nuttigen van groente en fruit. Die producten zijn we minder gaan eten. Om terug te komen op de vraag of Nederlanders echt gezonder zijn gaan eten kunnen we kort over zijn: nee. Volgens het meest recente onderzoek koopt de Nederlander nog evenveel voorverpakt voedsel en frisdrank. Als je naast de hoeveelheid suiker ook kijkt hoeveel calorieën en vetten hierin zitten is dit niet afgenomen door de jaren heen. Wat we wel minder zijn gaan eten is groente en fruit en dat is geen goede trend. Eigenlijk moeten we bang worden van de cijfers. In Frankrijk kocht men vorig jaar gemiddeld 1.676 calorieën voorverpakte producten en frisdranken per persoon per dag. In Nederland was dit beduidend meer: 1.752 calorieën. En we moeten ook bang zijn, want zelfs Amerikanen kochten minder producten en fris dagelijks dan Nederlanders: 1.548 per persoon per dag. Het is misschien niet helemaal eerlijk, want restaurants en afhaalmaaltijden worden niet meegerekend en we weten dat Amerikanen daar gek op zijn. Toch kunnen we tot de conclusie komen dat Nederlanders helemaal niet zo’n gezond volk is!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*