Maagzuur: Incidenteel of chronisch?

Iedereen heeft wel eens last van maagzuur. De reden van maagzuur is veelal divers. Buiten dat het een symptoom is van tal van aandoeningen, kan het ook een reactie van het lichaam zijn op de eetgewoonte. Denk hierbij aan het te veel nuttigen van alcohol of het te pittig eten. Maagzuur is doorgaans alleen vervelend. Het branderige tot pijnlijke gevoel in de slokdarm kan de dagelijkse bezigheden fors belemmeren. Naast het feit dat het vervelend is, is het ook nog eens slecht voor de slokdarm en het gebit. Het opkomende maagzuur brengt namelijk veel schade aan. In feite zijn er twee soorten maagzuur: incidentele en chronisch maagzuur.

Chronisch maagzuur

Mensen die chronisch last hebben van zure oprispingen krijgen hiervoor veelal maagzuurremmers voorgeschreven. Bij deze personen stroomt maaginhoud geregeld vanuit de maag terug de slokdarm in. Dit verhoogt niet alleen de kans op een maagzweer, slokdarmkanker of een slecht gebit. Het is ook nog eens zeer vervelend. Om deze aandoening tegen te gaan kunnen medicijnen worden ingenomen. Hierbij heeft de arts de keus uit maagzuurremmers, maagzuurbinders, prokinetica en maagversterkers. Per persoon zal de arts een keuze maken voor het desbetreffende medicijn. Niet alleen de oorzaak, maar ook de hevigheid speelt hierin een belangrijke rol.

Incidenteel maagzuur

Incidenteel maagzuur komt uiteraard veel vaker voor. Dat is ook logisch, aangezien het terugstromen van maagzuur dagelijks gebeurt bij iedereen. Maar waarom doet het dan de ene keer pijn en de andere keer niet? Het terugstromen van de maaginhoud vanuit de maag de slokdarm in is een natuurlijke reactie. Tussen de maag en de slokdarm bevindt zich de sfincter. Deze sluitspier zorgt er normaliter voor dat maaginhoud niet terug kan stromen naar de slokdarm. Echter moet de maag geregeld ‘luchten’, waardoor de sfincter een beetje open gaat staan. Tijdens het ‘luchten’ van de maag kan eenvoudig maaginhoud terug de slokdarm instromen. Indien dit echter te vaak gebeurd, kan dit leiden tot irritaties.

Pak het direct aan!

Het is raadzaam brandend maagzuur direct aan te pakken. In veel gevallen helpt het om te letten op het voedingspatroon. Het is namelijk in veel gevallen goed te verhelpen door te letten op het nuttigen van voedsel. Een afspraak bij een diëtiste wordt dan ook vaak aangeraden door de arts. Meer brandend maagzuur tips zijn hier te vinden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*