Is longontsteking besmettelijk?

Bij een longontsteking spreken we van een infectie van de longblaasjes. Deze ziekte komt nog altijd veel voor in ons land, maar is in vrijwel de meeste gevallen zeer goed te behandelen. Toch komen er elk jaar nog steeds ongeveer 5000 mensen te overlijden op de 170000 patiënten. Over een longontsteking heerst nog steeds veel onduidelijkheid. Is een longontsteking besmettelijk of niet? In dit artikel bekijken we de kans op besmetting voor familie en vrienden van een patiënt met longontsteking.

Ontstaan van een longontsteking

Een longontsteking begint bij een infectie van de longblaasjes. De lucht die we inademen via de mond en de neus legt de weg af via de luchtpijp naar de longen toe. De zuurstof gaat in de longen via steeds kleinere vertakkingen uiteindelijk naar de longblaasjes. Hier kan de zuurstof opgenomen worden in het bloed. Een longontsteking kan ontstaan door een bacterie of virus, maar ook door een griepje. Meestal begint het met een verkoudheid. De luchtwegen zijn geïrriteerd wat, vaak in combinatie met een lagere weerstand, ervoor kan zorgen dat de infectie steeds verder kan zakken richting de kleinere luchtwegen en uiteindelijk de longblaasjes. Het slijmvlies raakt geïrriteerd en zal meer slijm produceren. Er kan door de grotere slijmproductie minder zuurstof worden opgenomen door de patiënt, wat zal resulteren in benauwdheid. Op de manier kan een longontsteking ontstaan.

Longontsteking besmettelijk of niet?

Of een longontsteking besmettelijk is of niet valt eigenlijk geen éénduidig antwoord op te geven. Dit is namelijk geheel afhankelijk van de oorzaak van de longontsteking. Zoals al eerder genoemd kan een virus de oorzaak zijn, maar ook een bacterie. De meest voorkomende oorzaak van het ontstaan van een longontsteking is de pneumokok bacterie. Deze bacterie kan verschillende soorten ontstekingen veroorzaken, waarbij dus ook een longontsteking mogelijk is. Deze bacterie komt vaker voor in de bovenste luchtwegen en kan bij sommige mensen afdalen richting de longen. De pneumokok bacterie is ook voor de medische wereld op sommige vlakken nog een mysterie, maar we kunnen vrij zeker zeggen dat een longontsteking veroorzaakt door de pneumokok bacterie niet besmettelijk is. Andere bacteriën die een ontsteking van de longen kunnen veroorzaken is de legionellebacterie en de mycobacterium tuberculosis. Verreweg de meeste bacteriële oorzaken van een longontsteking zijn niet besmettelijk, behalve deze laatste. De mycobacterium tuberculosis veroorzaakt namelijkt TBC, een ernstige en zeer besmettelijk vorm van longontsteking. Deze bacterie komt echter niet vaak meer voor in ons land.

Virussen en griep als oorzaak van longontsteking

Naast bacteriën kunnen ook virussen een longontsteking veroorzaken. Een griepvirus, SARS en waterpokken zijn allemaal voorbeelden van virussen die een longontsteking kunnen veroorzaken. Virussen zijn vrijwel altijd zeer besmettelijk. Toch wil dit zeker niet zeggen dat u ook een longontsteking zult krijgen als u besmet bent geraakt door een familielid of vriend met longontsteking. In de meeste gevallen krijgt u alleen de griep. In combinatie met een lage weerstand, bepaald medicijngebruik of een chronische ziekte kan het echter wel voorkomen dat u ook een longontsteking krijgt.

Het antwoord op besmettelijkheid en longontsteking

Is een longontsteking dus besmettelijk? Dit is geheel afhankelijk van de oorzaak. De meeste bacteriën zijn niet besmettelijk, waarbij TBC de grote uitzondering is. Virussen zijn wel besmettelijk, maar dit wil zeker niet zeggen dat u ook een longontsteking zult oplopen. Als er binnen uw familie of vrienden iemand een longontsteking heeft is het daarom altijd raadzaam om naar de oorzaak te vragen. Zo weet u meteen of u ook besmet kunt raken. Mensen met een ziekte en een lage weerstand dienen wel altijd op te passen.

Meer weten over de symptomen en behandeling van een longontsteking bij kinderen, volwassenen en ouderen? Kijk voor meer informatie op http://longontstekinginfo.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*