Lage rugpijn: hoe ermee omgaan?

(lage) Rugpijn: hoe nu verder?

U heeft pijn aan uw (onder)rug en bezoekt uw huisarts. U komt terug van het spreekuur en uw huisarts heeft vastgesteld dat er afwijkingen zijn aan uw rug. Rugpijn kan heel goed van zelf overgaan. Als u echter langere tijd last hebt van rugpijn kan uw leven hierdoor behoorlijk beïnvloed worden. Het is dan absoluut belangrijk om zo snel mogelijk actie te ondernemen om weer een normale activiteitenpatroon te bewerkstelligen.

Oorzaken van onderrugpijn

Meestal is de oorzaak van onderrugpijn in de tussenwervelschijven die de rol van schokdemper en stabilisator spelen tussen de wervels van de wervelkolom. Gezonde tussenwervelschijven bestaan voor 90% uit water. Maar na verloop van tijd gaan ze soms uitdrogen, waardoor ze dunner en brozer worden. Soms scheuren ze zelfs. De pijn treedt op als het achterste deel van de wervelschijf wordt aangetast, want daar lopen de meeste zenuwen doorheen. Om de pijn te verlichten moeten we proberen om de druk op de wervelkolom te verminderen. Dat klinkt eenvoudig, maar hoe moet dat?

Onderzoek toont aan: bewegen helpt!

Als simpele lage rugpijn behandeling wordt vaak als advies gegeven om vaker te gaan zitten. Dat zou immers de druk verlichten omdat je lichaam een rustpositie aanneemt. Althans, dat was vroeger altijd de veronderstelling. Het blijkt toch anders te zijn.

Hans-Joachim Wilke, een beroemde professor aan de universiteit van Ulm in Duitsland, heeft door middel van experimenten aangetoond hoeveel druk op de rug komt te staan bij verschillende houdingen. Het testen deed hij door kleine receptoren te plaatsen in de kern van tussenwervelschijven bij patiënten. de resultaten waren verrassend. De druk op de wervelschijnen schommelde in liggende houding rond 0,1 MegaPascal (MPa), of de patiënt nu op zijn rug lag, op zijn buik, zijn zij, op een harde of op een zachte matras. Dat veranderde er niets aan. In zittende houding steeg de druk op de wervelschijnen naar 0,55 MPa als de patiënt kaarsrecht zat en daalde hij naar 0,45 MPa als de patiënt tegen de rugleuning steunde. Conclusie: zitten is juist NIET goed bij rugpijn en verhoogt de druk op de wervelkolom.

Lage Rugpijn behandeling bij de Chiropractor

Een specialist die u kan helpen bij chronische rugpijn (ischias) behandeling is de chiropractor. Een chiropractor baseert problemen op de samenhang tussen skelet, gewrichten, spieren en spierbanden. Hij is er daarom op gericht om het lichaam weer in natuurlijke toestand te brengen zodat het zich kan aanpassen aan normale omstandigheden. Een chiropractor is deskundig in het behandelen van problemen van uw onderrug. Naast het behandelen van de klacht werkt de chiropractor ook preventief. Door een regelmatige controle en gerichte adviezen voorkomt hij verdere beschadiging van uw wervelkolom en zenuwstelsel.

Voor regio Enschede en Alphen a/d Rijn kunt u terecht bij het Chropractic Centrum, geleid door erkend chiropractor Dr. Dragland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*