Kans op Galstenen

Galstenen is een kwaal die voorkomen kan worden door gezond eten.
Het kan erg pijnlijk zijn dus voorkomen is beter dan genezen!
Vrouwen hebben meer risico op galstenen dan mannen , een op de drie vouwen krijgt gal-stenen, bij mannen komt de kwaal voor op een van de zes, hoe ouder de mens word hoe meer kan je op galstenen krijgt

Galstenen

Je hebt een grotere kans op galstenen als je obesitas hebt, zwanger bent of als je snel bent afgevallen dan heb je ook een grote(re) kans op galstenen.

Galstenen blijven vaak onopgemerkt denk je last te hebben van galstenen dan zou je moeten weten wat de symptomen zijn misschien kun je ze dan wel herkennen de meeste mensen met galstenen hebben het nier door dat ze het hebben.
Als de galstenen in de galblaas blijven zitten heb je er geen last van, meestal ontstaan de klachten op het moment als één of meerdere gal-stenen vast zitten in de galwegen, dan kan de gal-vloeistof niet goed meer doorstromen.

Symptomen Galstenen

Er zijn twee symptomen die er op kunnen treden als er galstenen zijn ontstaan.
Het eerste symptoom is hevige pijn die plotseling op kan komen zetten.
Dit komt omdat de galblaas de verstopping wil laten verdwijnen door een samentrekkende beweging te maken, welke meestal erg pijnlijk is.
Door deze samentrekkende beweging kan er veel pijn ontstaan, dit komt dan meestal voor aan de rechter kant van de buikstreek.
De duur van de pijn deze kwaal kan variërend zijn; het kan slechts een uur duren maar ook gerust 4 uur.
Er kunnen ook een aantal andere klachten optreden tijdens deze pijnaanval namelijk; geelzucht, overgeven en of misselijkheid.
Dit zijn de meest veelvoorkomende klachten tijdens een pijn aanval.
Andere symptomen zijn een andere kleur ontlasting (je ontlasting kan namelijk ontkleurt raken).
Dit komt omdat het gal vloeistof er voor zorgt dat je ontlasting een bruine kleur krijgt.
Als er sprake is van galstenen dan de gal vloeistof niet meer in je ontlasting terecht komen en hierdoor word je ontlasting ontkleurd.

Behandeling galstenen

De beste behandeling om galstenen te verwijderen is om veel rust te nemen.
Althans het is in de meeste gevallen de beste behandelmethode als je de galblaas en galstenen laat rusten omdat in de meeste gevallen de galstenen vanzelf zullen verdwijnen.
Maar helaas is dit niet altijd het geval.
Want in sommige gevallen is het de noodzaak om heel de galblaas te verwijderen.
Dit gebeurt alleen als er echter ernstige verschijnselen optreden.
De galblaas zal dan (in de meeste gevallen) worden verwijderd tijdens een kijkoperatie welke als voordeel heeft dat deze operatie slechts een kleine opening nodig heeft in de buikwand.
Door deze operatie herstel je sneller en je houdt er slechts een kleine litteken aan over.
In sommige gevallen van galstenen is het niet mogelijk om de galblaas te verwijderen via een kijkoperatie, als dat het geval is zal er een reguliere galblaasoperatie uitgevoerd moeten worden.

Over Wouter Wevers

SEO, marketing en web development

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*