Ik ben zwanger, en nu?

Vol van emotie heb je de zwangerschapstest vast, je bent zwanger! Allereerst natuurlijk gefeliciteerd met je zwangerschap. Als het gaat om je eerste kindje is het helemaal niet gek dat je even helemaal in paniek raakt. Je bent namelijk zwanger, er is een kindje op komst. Dit is natuurlijk onwijs leuk, maar ook een hele verantwoordelijkheid. Wat moet je doen? Wat moet er geregeld worden? Waar moet je op letten? Je bent hier misschien nog helemaal niet zo op voorbereid. Geen paniek! De eerste paar maanden van je zwangerschap is het belangrijk dat je vooral lekker geniet en went aan het idee dat jullie een kindje krijgen. De eerste paar weken dat jullie het weten houden jullie het misschien nog wel geheim voor familie en vrienden, geniet vooral van jullie geheimpje. Al het geregel en het inlichten van iedereen komt later wel.

Let op je eten

Natuurlijk zijn er wel belangrijke zaken waar je meteen rekening mee moet gaan houden. Vanaf het moment dat je weet dat je zwanger bent is het van belang om goed op je voeding te letten. Er zijn een aantal dingen die je beter kunt laten staan en een aantal dingen die je juist goed zijn om te eten. Laat je goed informeren over wat je wel en niet mag eten tijdens je zwangerschap. Iets wat bijna iedereen wel weet is dat alcohol voorlopig beter even kunt laten staan en dat je rood vlees even aan de kant moet zetten. Voldoende ijzer en vitamines zijn belangrijk. Wanneer je gevarieerd eet en rekening houdt met de schijf van vijf hoef je je verder geen zorgen te maken. Klik hier voor meer informatie over voeding tijdens je zwangerschap.

De echo

Wanneer je in je 6e week van je zwangerschap zit kun je contact opnemen met een verloskundige. Zij zal je meteen een hoop informatie geven en plant de afspraak in voor de intake. Dit is vaak ergens tussen de 8 en 10 weken zwangerschap. De verloskundige adviseert en begeleidt je gedurende de hele zwangerschap. De eerste echo vindt tegenwoordig plaats rond de 9 weken. Deze echo is om te kijken of je zwangerschap helemaal in tact is. Daarna krijg je tussen de 11 en 14 weken weer een echo, dit is de termijnecho. Bij deze echo wordt er bepaald hoe lang je zwanger bent en wanneer je uitgerekend bent. Rond de 20 weken heb je daarna recht op de 20 weken echo, er wordt dan gekeken naar de voortgang van de groei van de baby. Alles is dan helemaal compleet en bij deze echo kunnen ze ook het geslacht vertellen, wanneer je dit wilt. Naast deze “standaard” echo’s kun je bij een pretecho bureau ook extra echo’s laten maken. Een 3d of 4d echo behoort tot de mogelijkheden.

Wat moet je regelen?

Na de eerste 3 maanden kun je gaan starten met het regelen van zaken rondom de zwangerschap en geboorte van de baby. Denk aan het inrichten van de babykamer, het kopen van alle babyuitzetspulletjes, maar ook moet je gaan nadenken wat je straks wilt met je zwangerschapsverlof en hoeveel je wilt gaan werken na je zwangerschapsverlof. Heb je hulp nodig bij het regelen van alle zaken? Vraag dan om advies van je verloskundige.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*