Heeft u last van een gescheurde meniscus? OCON helpt!

De meniscus ligt tussen het bovenbeen en het scheenbeen aan de binnenzijde en de buitenzijde van de knie. Een meniscus bestaat uit een speciaal verend vezelig elastisch weefsel. Dit weefsel vormt een soort stootkussen, welke schokken opvangt en hiermee het kraakbeen beschermt. Ook zorgt de meniscus ervoor dat het kniegewricht soepel kan bewegen en voor goede stabiliteit van de knie bij het draaien en buigen.

Scheur in de meniscus

Wanneer er een scheur ontstaat in de meniscus is eer sprake van een gescheurde meniscus, ook wel een meniscusleasie genoemd, dit letsel kan voorkomen in zowel de binnenmeniscus als de buitenmeniscus. De meniscus aan de binnenkant van de knie is minder mobiel en beweeglijk dan de meniscus aan de buitenkant van de knieën deze geeft minder mee bij bewegingen, hierdoor is deze meniscus dus kwetsbaarder. Verder komt een scheur in de binnenste meniscus 4 tot 5 keer vaker voor dan een scheur in de buitenste meniscus.

Oorzaken gescheurde meniscus

Een gescheurde meniscus kan verschillende oorzaken hebben, het kan geleidelijk ontstaan door de afname van stabiliteit van de kniebanden, de afname van de kwaliteit van de meniscus of door de afname van de kwaliteit van het kraakbeen. Maar het kan ook plotseling ontstaan door bijvoorbeeld het maken van een verkeerde draaibeweging tijdens het sporten of een ongeval.

Slotklachten

Wanneer de meniscus gescheurd is wordt er meestal pijn ervaren, vooral wanneer de scheur plotseling ontstaat bij een bepaalde beweging. Soms ontstaan er slotkrachten (ook wel patella luxatie genoemd), dit is een situatie waarbij de meniscus verkeerd in de knie ligt waardoor het strekken van de knie niet goed lukt. Door het maken van een bepaalde beweging lukt het in de meeste gevallen de knie weer uit het slot te krijgen, in enkele gevallen is dit niet mogelijk. Ook kan er zwelling in de knie optreden, dit komt meestal door de verhoogde aanmaak van gewrichtsvocht en, bij acute meniscusscheuren, in sommige gevallen ook door een bloeding in het gewricht. Scheuren in de meniscus hoeven niet altijd klachten te geven, vooral geleidelijke ontstane meniscusscheuren geven geen of weinig klachten en worden bij toeval ontdekt.

Behandeling gescheurde meniscus

Om een gescheurde meniscus te verhelpen kan er, gekeken naar de ernst van het letsel, gekozen worden tussen een niet operatieve behandeling of een operatieve behandeling, echter is het met de operatieve behandeling alleen mogelijk resten van de afgescheurde meniscus te verwijderen, de meniscus kan niet vervangen worden.

Wilt u graag meer weten over onze verschillende behandelingen, behandelmethoden of heeft u vragen? Neem gerust contact met ons op, wij helpen u graag verder!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*