Handige tips voor EHBO

Wil je graag een EHBO cursus gaan volgen? Dan kan handig zijn dat je de basis van EHBO of Eerste Hulp Bij Ongelukken al kent. Daarom vind je hier een aantal handige EHBO tips, waardoor jij je klas straks een stapje voor bent.

De basis van EHBO

Natuurlijk is het erg belangrijk dat iedere EHBO’er de basis kent. De gezondheid van het slachtoffer staat voorop.

EHBO kent 5 basisregels:

  1. Let op gevaar
  2. Licht de professionele hulp in
  3. Schiet het slachtoffer te hulp
  4. Stel het slachtoffer gerust
  5. Ga na wat de situatie is

Reanimeren

Wanneer het slachtoffer bewusteloos is, er bleek uit ziet en weinig tot niet ademt moet u per direct beginnen met reanimeren.

Zorg ervoor dat iemand de professionele hulpdiensten belt. Kijk daarna of er een AED in de buurt is. Tegenwoordig zie je vaak dat er op drukbezochte plaatsen een AED in de omgeving is. Wanneer je eenmaal een AED hebt, kun je starten 30 borstcompressies, wat vervolgd wordt met 2 beademingen.

Botbreuken en kneuzingen

Er zit een aanzienlijk verschil tussen botbreuken en kneuzingen. Beide zijn erg pijnlijk en vertonen een zwelling. Echter kan het slachtoffer het lichaamsdeel bij een breuk amper of niet bewegen, terwijl men het lichaamsdeel bij een kneuzing vaak wel kan bewegen. Daarnaast kan het lichaamsdeel bij een breuk in een onnatuurlijke stand terecht zijn gekomen.

Bij een botbreuk moet de EHBO’er zo snel mogelijk naar het ziekenhuis gaan met het slachtoffer en mag het lichaamsdeel zo min mogelijk bewogen worden.

Bij een kneuzing moet de plek ongeveer 10 tot 15 minuten gekoeld worden met koud water of ijs. Als er sprake is van een erg grote zwelling om misschien zelfs een breuk moet er een huisarts worden ingelicht.

Brandwonden

Als er sprake is van een brandwond, moet de wond per direct gekoeld worden met lauw water. Het liefst water dat zacht over de wond stroomt. Vervolgens moet de wond steriel afgedekt worden en op een zo schoon mogelijke manier. Er mag nooit iets op de brandwond gesmeerd worden.

Verstikking

Wanneer een persoon ergens in stikt moet de aanwezige zo snel mogelijk in actie komen. Ga schuin achter het slachtoffer staan en steun de borstkas met één hand. Het slachtoffer moet zich licht voorover buigen. Sla met de hiel van je hand tussen de schouderbladen. Dit moet je maximaal vijf keer snel proberen.

Als dit niet werkt kun je de Heimlich greep toepassen. Deze moet je afwisselen met vijf slagen. Als ook dit niet werkt, moet je iemand 112 laten bellen.

Hopelijk ben je iets wijzer geworden door deze tips. Veel succes met de EHBO cursus!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*