Griep of buikgriep? Het verschil!

Last van misselijkheid of diarree? Zijn dit nu symptomen van griep of buikgriep? Veel mensen geloven dat griep en buikgriep hetzelfde is. Dit is onterecht, want er zijn wel degelijk belangrijke verschillen te noemen. Uiteraard bestaan er ook overeenkomsten. Of het nu gaat om een griep of buikgriep, beide ziektebeelden worden veroorzaakt door een virus. Daarnaast kun je van beide virussen goed ziek worden. Tevens zijn beide virussen uitermate besmettelijk en kunnen in korte tijd veel mensen besmet raken met het virus. Last van griep of buikgriep? Zo weet je het!

Griep of buikgriep?

Of het nu gaat om griep of buikgriep, is afhankelijk van het soort virus. Griep wordt veroorzaakt door het influenzavirus. Buikgriep wordt echter veroorzaakt door het norovirus. Beide virussen zijn erg besmettelijk. Door bijvoorbeeld te niezen of te hoesten kan het virus eenvoudig van mens tot mens worden overgedragen. Het is ook mogelijk dat een virus door middel van een handdruk over wordt gedragen. Het norovirus is het meest besmettelijke virus van de twee. In korte tijd kunnen enorm veel mensen besmet raken, waardoor al snel een pandemie ontstaat. Ook het influenzavirus kan overigens leiden tot een pandemie.

De symptomen van beide ziektebeelden zijn divers. Bij griep zijn veelvoorkomende verschijnselen onder meer keelpijn, hoofdpijn, hoesten, neusverkoudheid, spierpijn, algehele malaise en oorpijn. Veelvoorkomende verschijnselen van buikgriep zijn onder meer misselijkheid, braken, maagkrampen en diarree. Het grote gevaar van buikgriep is uitdroging. Het gevaar van griep is daarentegen groter. Personen die in de risicogroepen vallen hebben doorgaans een verzwakt immuunsysteem. Griep kan bij deze mensen leiden tot verdere complicaties, zoals een longontsteking. Voor personen met bijvoorbeeld een longaandoening kan een longontsteking dodelijk zijn. Jaarlijks overlijden dan ook veel meer mensen aan de griep dan aan buikgriep. Het is dus belangrijk om te weten of het om griep of buikgriep gaat.

Griepprik

Ieder jaar kan de griepprik worden gehaald. Dit vaccin verkleint de kans op het krijgen van de griep en is voor mensen uit risicogroepen gratis. Ondanks een vaccin, kan iemand nog steeds de griep krijgen. Echter wordt de kans op het krijgen van de griep aanzienlijk verkleind. De griepprik biedt echter nauwelijks tot geen bescherming tegen het norovirus dat buikgriep veroorzaakt. De kans op het krijgen van buikgriep kan dan ook niet worden beperkt door het halen van een griepvaccin.

Jaarlijks wordt een nieuwe griepprik beschikbaar gesteld door de staat. Dit vaccin wordt aan de heersende griepvirussen aangepast. Dit zorgt voor de meest optimale bescherming. Griepvirussen muteren namelijk continu, waardoor iedereen ieder jaar weer kans loopt op het krijgen van griep. Er zijn dan ook meerdere griepvirussen bekend, die ieder jaar weer een beetje veranderen. Het griepvaccin bestaat uit antistoffen, die het lichaam helpen om meer resistent te worden tegen het influenzavirus.

Beide ziektebeelden vervelend

Of het nu gaat om griep of buikgriep, beide ziektebeelden zijn uiterst vervelend. Het belemmert het dagelijks leven behoorlijk. Snelle genezing is dan ook gewenst. De beste manier om griep of buikgriep te verhelpen is om thuis te blijven en goed uit te rusten. Omdat het virus zeer besmettelijk is, zullen werkgevers ook liever hebben dat je thuisblijft bij griep of buikgriep. Anders kunnen in korte tijd veel collega’s worden besmet met het virus.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*