Chemische onkruidbestrijding vanaf november 2015 verboden

Vanaf november 2015 is de chemische onkruidbestrijding verboden. Dat heeft het Ministerie van Infrastructuur en Milieu besloten. Oorspronkelijk zou dit verbod vanaf 2018 gelden. In 2013 haalde staatssecretaris Wilma Mansveld van Infrastructuur en Milieu dit verbod echter naar voren. Nu geldt dat bedrijven al vanaf november 2015 uitstekend niet-chemische onkruidbestrijding moeten gaan inzetten. Dat is een primeur en omslagpunt in de cultuurtechniek. In het verleden konden bedrijven immers zonder problemen chemische onkruidbestrijding inzetten.

Waarom is de chemische onkruidbestrijding afgeschaft

Om verschillende redenen is de chemische onkruidbestrijding afgeschaft. Allereerst zijn chemische middelen slecht voor het milieu. Onkruidbestrijdingsmiddelen als glyfosaat worden veel gebruikt door gemeenten, particulieren en bedrijven. Deze middelen zijn slecht voor de gezondheid van mensen, dieren en planten. Daarnaast komen de onkruidbestrijdingsmiddelen in de grond terecht. Uit drinkwaterbronnen als oppervlaktewater en grondwater halen we ons drinkwater. De drinkwaterbedrijven moeten de vervuiling dan tegen gaan door te zuiveren. Verschillende partijen in de Tweede Kamer wouden dat dit verleden tijd zou zijn. En daar zijn ze in geslaagd. Daarom moeten bedrijven vanaf november niet-chemische onkruidbestrijding inzetten.

De oplossing voor niet-chemische onkruidbestrijding

Door dit verbod moeten bedrijven, gemeenten en particulieren op zoek naar niet-chemische onkruidbestrijdingsmiddelen. Deze duurzame methodes worden momenteel flink ontwikkeld. Zo zijn er bedrijven die zich specialiseren in mechanisch schoffelen. Ook komt het elektrisch borstelen steeds vaker naar voren. In de onkruidbestrijding zijn dit allebei duurzame methodes. Belangrijker nog is dat deze methodes voldoen aan de nieuwste eisen van november 2015. De verwachting is dat deze manier van onkruidbestrijding in de toekomst nog veel verder wordt ontwikkeld.

Meer informatie over onkruidbestrijding

Wilt u meer informatie over onkruidbestrijding? Dan adviseren wij u om met een gespecialiseerd bedrijf in gesprek te gaan. In Nederland heb je verschillende bedrijven die hierin gespecialiseerd zijn. Een van die bedrijven is Berdi. Via de website van Berdi kunt u meer informatie opvragen over onkruidbestrijding.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*