Bedrijfshulpverlening geregeld?

Bedrijfshulpverlening wordt bij bedrijven verzorgt door bedrijfshulpverleners. Het is in een bedrijf verplicht om één of meerdere bedrijfshulpverleners in dienst te hebben. De hoeveelheid bhv’ers die in een bedrijf aanwezig moeten zijn hangt af van de grootte van het bedrijf, en de risico’s welke er zijn. Er moeten voldoende bhv’ers aanwezig zijn om in geval van een incident adequaat te kunnen handelen.

Wat doet een bedrijfshulpverlener

Bedrijfshulpverlening wordt uitgevoerd op het moment dat er een incident gebeurt. Een bedrijfshulpverlener is degene die de gevolgen van brand en ongevallen zo klein mogelijk probeert te houden. De bedrijfshulpverlener zorgt ervoor dat er zo snel mogelijk hulp wordt geboden bij incidenten en in het geval dat er brandweer, ambulance of politie bij zal komen, is de bedrijfshulpverlener het eerste aanspreekpunt. De bhv’er heeft de volgende taken welke hij uit moet kunnen voeren:

  • Eerste hulp bij ongevallen
  • Bestrijden van een beginnende brand
  • Ontruimen & evacueren van locatie en personeel

Een bedrijfshulpverlener krijgt tijdens de cursus een stukje EHBO. Hier wordt aandacht besteed aan het verbinden van verwondingen, omgaan met verschillende ziektebeelden zoals bijvoorbeeld flauwte en shock en vergiftiging. En een belangrijk onderdeel van de cursus is het reanimeren. Als er een geval van hartstilstand is, dan is het belangrijk om zo snel mogelijk met reanimatie te beginnen en het is dus goed om hiermee geoefend te hebben. Tegenwoordig wordt er ook bij de training geoefend met een AED, deze automatische externe defibrilator geeft elektrische schokken aan het hart en zorgt ervoor dat deze niet meer fibrileert zodat de normale regelmechanismen het weer over kunnen nemen.

Het bestrijden van een beginnende brand is ook wat de bedrijfshulpverlener uit moet voeren en dit wordt ook uitgebreid behandeld in een bhv-cursus. Je leert hier om te gaan met verschillende blus-methoden en middelen, en je leert wat een beginnende brand eigenlijk is. Dit is belangrijk omdat je in sommige situaties niet in staat zult zijn om, met de middelen die je hebt, de brand te kunnen bestrijden.

Als het uit de hand dreigt te lopen moet je als bedrijfshulpverlener het pand evacueren. Hiervoor is het belangrijk om van tevoren al op bepaalde zaken gelet te hebben. Je moet bijvoorbeeld het vluchtplan al kennen zodat je op het moment dat het nodig is al precies weet waar je langs moet en kunt. Daarbij is het ook belangrijk om goed te communiceren. Dit oefen je op een praktische manier tijdens de training.

Verdere informatie over bedrijfshulpverlening

Bedrijfshulpverlening is niet iets waar te licht over gedacht moet worden. Het is een serieus iets waar je in elk bedrijf mee te maken krijgt. Het is raadzaam om de bedrijfshulpverlener(s) elk jaar op herhaling te sturen om goed met de technieken te oefenen. Daarnaast zul je moeten kijken of je meerdere afdelingen hebt en de hoeveelheid medewerkers die er in het bedrijf aanwezig zijn. Bovendien zul je op vakanties en eventuele periodes van ziekte berekend moeten zijn. Als er maar één bedrijfshulpverlener in het bedrijf is, en deze is ziek dan zal er toch vervanging moeten komen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*