De AED heet voluit: Automatische Externe Defibrillator. Het is een draagbaar apparaat dat van levensbelang is bij een hartstilstand. Het helpt namelijk bij het reanimeren. Zoals de naam al zegt defibrilleerd de AED het hart. Als er sprake is van kamerfibrilleren heeft iemand last van een hartritmestoornis. De hartkamers krijgen te veel prikkels en tevens chaotische prikkels. Dit zorgt ervoor dat de kamers niet meer samentrekken en dat er geen bloed meer rond pompt. Dat zorgt uiteindelijk voor een hartstilstand. Middels de defibrillator geef je die persoon elektrische schokken. Deze schokken dienen als een soort reset knop voor het hart. De spiercellen zijn weer gelijk en het hart gaat weer pompen. Het gebruiken van een AED defibrillator is dus erg belangrijk.
Hoe gebruik je de AED
Het apparaat werkt middels gesproken opdrachten. Het apparaat vertelt jou wat je moet doen. Het gebruik van een AED is niet heel moeilijk, maar je moet het wel een paar keer geoefend hebben. Een EHBO cursus volgen is dan ook verstandig, omdat je tijdens deze cursus leert hoe je de AED moet gebruiken. De AED bevat twee elektroden en deze moeten op de ontblote borstkas van het slachtoffer geplakt worden. Zodra deze elektroden aangesloten zijn, stelt de AED het hartritme vast. Op basis van het hartritme geeft de AED jou opdrachten. Je moet of doorgaan met reanimeren of een elektrische schok toedienen. De AED geeft alleen een schok als dat nodig is. Dit heb je zelf niet in de hand. Je kunt dus iemand geen schok geven als die persoon geen hartstilstand heeft of als het hartritme zich weer herpakt heeft. De AED is alleen te gebruiken bij mensen die een hartstilstand hebben gekregen als gevolg van kamerfibrilleren. Dit is bij iets minder dan de helft die een hartstilstand krijgt het geval. Bij een andere oorzaak voor een hartstilstand is defibrilleren niet mogelijk en is de kans op overleven kleiner.
Eerste zes minuten
De eerste zes minuten zijn het belangrijkste voor de reanimatie. Het moet mogelijk zijn om binnen zes minuten alle handelingen uit te voeren. AED’s moeten dan ook op een tactische plaats hangen, zodat deze te allen tijde snel beschikbaar zijn. Het is ook belangrijk dat er mensen in de omgeving zijn die weten hoe ze moeten reanimeren en hoe ze de AED moeten gebruiken. Ook dit moet binnen die zes minuten vallen. Bij een hartstilstand moet je meteen 112 bellen. Vanuit daar wordt een sms gestuurd naar vrijwilligers die weten hoe ze moeten handelen en in de buurt zijn van het slachtoffer. Aan een andere groep wordt de locatie van de AED gestuurd en eventueel de pincode om de kast te openen. Er wordt alles aan gedaan om binnen zes minuten op te treden en om zo iemands leven te redden.