Dat trouwen de mooiste dag van je leven moet zijn weten we nu wel, maar waar komen trouwjurken eigenlijk vandaan en waarom trouwen we er eigenlijk in? Dat mensen trouwen bestaat al heel lang. Er wordt zelfs beweerd dat het eerste huwelijk een homohuwelijk was. En wel tussen Adam en Noach de aardsvaderen.
Waar komen trouwjurken vandaan
In de achttiende eeuw trouwden Egyptenaren voor het eerst in een witte trouwjurk maar verdween later weer. Toen kwamen er ook andere kleuren op de markt, waaronder zwart. Wat later ook weer verdween omdat dit tot de dood zou leiden. De kleur wit betekende maagdelijkheid en liefde en daar staat het tot heden nog steeds voor. Zo komt het dat er nog steeds vaak in wit getrouwd wordt.
Mode
De trouwjurk is in de loop van jaren erg veranderd. Tot de 20e eeuw was een trouwjurk een normale jurk. De bruid kocht de mooiste jurk die zij kon vinden binnen haar budget. Pas vanaf 1920 zijn wij witte trouwjurken gaan dragen. Momenteel trouwt ongeveer 90% van de bruiden in wit. Het materiaal is in loop der jaren ook veranderd. Tegenwoordig worden trouwjurken veelal gemaakt van kant, tule, zijde, satijn en voor de liefhebber bont. Overigens is het niet overal dat de vrouw in het wit gekleed gaat. In veel Aziatische landen wordt bijvoorbeeld overwegend rood gebruikt.
Sluier
veel dames dragen ook een sluier tijdens de trouwdag. Maar wat is de betekenis van de sluier eigenlijk? Hiervoor moeten we weer ver terug in de tijd. Vroeger was een hoofdbedekking een teken van onderdanigheid aan de man, een sluier dus ook. De vrouw droeg die om te laten zien dat de man belangrijker was. Er gaan echter ook geruchte dat de bruid een trouwsluier droeg om haar te beschermen van geesten die in de war zouden raken van haar schoonheid. Tegenwoordig is het puur een decoratie item.