Wegenbelasting berekenen

Tegenwoordig zijn er talloze websites waar u uw wegenbelasting kunt berekenen. Zit er nu een verschil in de ene of de andere website? Waar moet u op letten bij  de wegenbelasting berekenen? U leest het hier allemaal.

De wegenbelasting

De wegenbelasting is een verplichting waar naast de jaarlijkse APK en de autoverzekering iedere autobezitter aan vast zit (enkele uitzonderingen daar gelaten zoals bijvoorbeeld oldtimers welke vrij van de wegenbelasting gesteld zijn). Over welke voertuigen precies vrijgesteld van wegenbelasting zijn komen we later op terug. Overigens is de officiele naam voor wegenbelasting motorrijtuigenbelasting, maar deze wordt ook nog weleens houderschapsbelasting genoemd of afgekort met MRB.

Uw wegenbelasting berekenen

Als u in een willekeurige zoekmachine de zoekterm “wegenbelasting berekenen” intoetst komt u ontelbaar veel websites tegen waar u dit kunt, de ene een stuk beter dan de andere. Ervaring leert dat er een hoop sites zijn waarvan de gegevens erg verouderd zijn en u dus geen duidelijke indruk van uw autokosten meer kunt maken. Een website welke altijd up-to-date is, welke u ook met uw mobiele telefoon kunt bekijken is de website wegenbelasting berekenen, hier kunt u gratis uw website berekenen. De gegevens van deze website direct afkomstig van de Belastingdienst.

Voor welke voertuigen hoeft u geen wegenbelasting te betalen?

Soms hoeft u helemaal geen wegenbelasting te betalen, oftewel dan heeft u een vrijstelling voor het betalen van de wegenbelasting. U kunt bijvoorbeeld een vrijstelling hebben als u een bromfiets en/of snorfiets heeft, u moet dan natuurlijk nog wel minstens uw voertuig WA verzekeren. Ook hebben sommige nieuwe voertuigen een vrijstelling van de wegenbelasting, evenals auto’s met een lage CO2-uitstoot. Onderstaande voertuigen zijn vrijgesteld van motorrijtuigenbelasting:

  • Voertuigen met een elektromotor, geleverd door accu of brandstofcel.
  • Brom- en snorfietsen.
  • Aanhangwagens lichter dan 750 kg.
  • Caravans.
  • Landbouwmachines.

Waarom uw wegenbelasting berekenen?

Voordat u een auto of ander motorvoertuig gaat aanschaffen is het handig om alle kosten duidelijk op een rijtje te hebben, zo komt u niet voor ongewenste verrassingen en als u twijfelt tussen bepaalde voertuigen kunnen de kosten wellicht de doorslag geven. Het betalen van motorrijtuigenbelasting is namelijk niet erg leuk, de meeste die een motorvoertuig bezitten proberen de maandelijke kosten daarom zo laag mogelijk te houden. Doe ook uw voordeel en bereken voor het aanschaffen van een motorvoertuig de wegenbelasting!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*