Wat doet een accountant precies?

Een accountant, wat is dat precies en wat zijn de werkzaamheden eigenlijk precies? Grote accountantskantoren komen geregeld in het nieuws, en dit is niet altijd even positief. Hoe zit dit precies? Om dit beroep uit te mogen oefenen heb je een speciale opleiding nodig. In Nederland mag dan ook niet iedereen zich zomaar ‘accountant’ noemen, aangezien dit een wettelijk beschermde titel is. Op zoek naar een accountant Amsterdam?

De werkzaamheden van een accountant

Iemand die dit beroep uitoefent heeft verschillende werkzaamheden. Hij/zij voert onder andere financiële administraties, maakt jaarrekeningen op en controleert jaarrekeningen. Ook controleert een account financiële rapportages. Wanneer een accountant een jaarrekening controleert, is het doel hiervan om zekerheid te verschaffen over de juistheid van de jaarrekening. Dit is een erg belangrijk controle, aangezien onder andere banken, beleggers, crediteuren en soortgelijke partijen (financiële) beslissingen baseren op de jaarrekening. Een accountant die een jaarrekening heeft gecontroleerd, dient dit altijd vast te leggen in een controleverklaring. Er zijn verschillende soorten controleverklaringen, waaronder een controleverklaring met goedkeuren oordeel.

Voor het controleren van een jaarrekening en het opstellen van een controleverklaring zijn aanvullende eisen qua opleiding nodig. Niet zomaar iedereen mag dit dus uitvoeren.

De opleiding

Er zijn verschillende soorten opleidingen tot accountant. We maken onderscheid tussen registeraccountant en accountant-administratieconsulent. Een account-administratieconsulent is een hbo-opleiding. Een opleiding tot registeraccountant is een universitaire opleiding. De opleiding bestaat zowel uit een gedeelte theorie als praktijk.

Profiel van een accountant

Accountant worden? Voor je aan de opleiding begint, is het raadzaam om te controleren of je over de juiste eigenschappen bezit. Als accountant heb je een grote verantwoordelijkheid. Andere mensen moeten kunnen vertrouwen op jouw financiële expertise. Er worden vaak grote financiële beslissingen gemaakt op basis van jouw expertise. Daarnaast werkt een accountant natuurlijk veel met cijfers. Een hekel aan cijfers? Een beroep als accountant is dan niet de meest logische keuze! Daarnaast moet je bereid zijn om jezelf continue te blijven ontwikkelen. Als accountant ben je namelijk verplicht jaarlijks een aantal cursussen te volgen op up to date te blijven van alle ontwikkelingen in het vakgebied.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*