Verkeersbelasting

Vaak vragen mensen zich af hoe het precies zit met wegenbelasting in het buurland van Nederland, België. Ten eerste, in België heet de wegenbelasting “verkeersbelasting”. Op zich zit de verkeersbelasting redelijk hetzelfde in elkaar als in Nederland, maar hier gaan we hieronder op door.

Wat is verkeersbelasting?

Hoe u zich ook wilt verplaatsen, of dit nou met een eigen auto is of met een bedrijfsauto, met het openbaar of wellicht zelfs in de toekomst met de fiets, altijd is de fiscus op de een of andere manier er wel bij betrokken. Er zijn immers heel wat fiscale aspecten verbonden aan mobiel zijn.

Iedereen die een gemotoriseerd voertuig besturut en gebruik maakt van de openbare weg moet verkeersbelasting betalen. De verkeersbelasting is niet zoals in Nederland gebaseerd op onder andere de provincie, maar op de cilinderinhoud (fiscale PK’s) of de maximaal toegelaten massa (MTM) van het desbetreffende voertuig.

Verkeersbelasting is dus eigenlijk gewoon de belasting die betaalt moet worden om gebruik te mogen maken van het Belgische wegennetwerk. Van deze inkomsten worden dan onder andere reparaties aan het wegdek gedaan, immers dit slijt door de miljoenen auto’s die er overheen rijden.

Verkeersbelasting voor oldtimers

In België kent men ook een verlaagd tarief voor de verkeersbelasting voor oldtimers. Deze wordt altijd op 1 januari bepaald en is op 1 januari 2014 vastgesteld op € 34,77 euro. Dit tarief is voor personenauto’s, motorfietsen, auto’s voor dubbel gebruik en minibussen die meer dan 25 jaar oud zijn. Ook geldt dit tarief voor militaire voertuigen uit verzamelingen welke meer dan 30 jaar oud zijn.

Wanbetalers

In België worden sinds kort personen die hun verkeersbelasting niet betalen van de weg gehaald en wordt als er niet direct betaald kan worden hun auto in beslag genomen. Sindsdien heeft de overheid opgemerkt dat de verkeersbelasting veel consequenter wordt betaalt.

Belasting op de inverkeerstelling (BIV)

Naast de verkeersbelasting (de Belgische wegenbelasting of motorrijtuigenbelasting), wordt ook in België een belasting geheven op het toelaten van voertuigen tot het Belgische wegdek. De Belasting op de Inverkeerstelling, afgekort BIV, is te vergelijken met de Nederlandse Belasting van Personenauto`s en Motorrijwielen (BPM).

Deze belasting wordt geheven op eenieder die een nieuw of tweedehands voertuig aanschaft, het is dus niet zoals in Nederland dat deze belasting alleen geheven wordt op nieuwe of geïmporteerde voertuigen.
voertuigen. De hoogte van de BIV wordt onder andere bepaald met oog op diverse kenmerken zoals milieuvervuiling door het voertuig, waaronder CO2-uitstoot valt, het brandstoftype en de euronorm (bij Diesel).

In principe kan en wordt de BIV nooit terugbetaald, maar hier is een uitzondering op. Wanneer het voertuig waarover Belasting op de Inverkeerstelling is betaald en deze wordt binnen zes maanden na zijn inschrijving overgebracht (en ingeschreven) in een andere lidstaat van de Europese Unie, dan wordt de BIV wel terugbetaald.Nederland vs. België

Zoals te lezen valt is België dus helemaal niet per se goedkoper wat betreft de autobelastingen, zeker met het oog op het milieu is België ook duurder aan het worden wat betreft autorijden, want ook in België gaan de minder zuinige  voertuigen en welke dus meer belastend voor het milieu zijn een stuk meer kosten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*