Na uw loonbeslag: blijf uit de schulden met een budgetplan

Heeft u overzicht over uw inkomsten en uitgaven? Zonder overzicht kunt u schulden opbouwen die u niet kunt terugbetalen. Met vervelende gevolgen, zoals loonbeslag. Om te voorkomen dat dit (weer) gebeurt, is het belangrijk om tijdens én na uw loonbeslag bewust met uw geld om te gaan. Een budgetplan helpt daarbij.

Wat is een budgetplan?

Een budgetplan is een overzicht van uw geplande inkomsten en uitgaven. Zo weet u van tevoren of het geld dat u verdient, genoeg is om van te leven. De handigste eenheid voor een budget is per maand, omdat de meeste mensen hun inkomen maandelijks uitbetaald krijgen. Daarnaast komen veel uitgaven ook maandelijks terug. Denk maar aan uw huur, verzekeringen en abonnementen.

Gebruik een maandelijks gemiddelde

Sommige uitgaven heeft u maar een paar keer per jaar, terwijl andere dingen elke week terugkomen. Om een overzichtelijk budgetplan te maken dat echt klopt, is het slim om uw gemiddelde uitgaven per maand uit te rekenen. Dus die lidmaatschappen die u maar één keer per jaar betaalt, moet u door 12 delen. En de kinderbijslag die elk kwartaal binnenkomt door 3. De wekelijkse boodschappen vermenigvuldigt u met 52, en dat bedrag deelt u weer door 12.

Niet elke maand is hetzelfde

Houd rekening met maanden die voor u extra duur zijn (bijvoorbeeld december of de zomervakantie) en maanden wanneer u juist meer inkomen heeft, zoals uw vakantiegeld. Het doel van uw budgetplan is om te zorgen dat de maanden wanneer u meer geld binnenkrijgt de dure maanden uitbalanceren.

Zet geld opzij voor dure tijden

Heeft u uitgaven die u maar een keer per jaar doet? Houd dan rekening met de timing. Zo weet u precies wat u iedere maand gaat uitgeven. Om te zorgen dat u die maand ook echt genoeg geld op uw rekening heeft, zet u in uw budgetplan tijdens de andere maanden geld opzij.

Sparen met een doel

Wilt u geld gaan sparen? Dan is het goed om een spaardoel te hebben. Dat doel kan een grote aankoop zijn, een toekomstambitie, of juist een bepaald bedrag dat u achter de hand wilt hebben voor noodgevallen. Als u weet waar u voor spaart, zult u minder snel van uw spaargeld ‘snoepen’ en houdt u het langer vol. Om sparen nog makkelijker te maken, bieden de meeste banken de mogelijkheid om elke maand automatisch een vast bedrag te storten op uw spaarrekening. Zo heeft u er geen omkijken meer naar.

Meer informatie

Wilt u meer weten over het maken van een budgetplan, of heeft u loonbeslag en zoekt u ondersteuning? Neem dan contact met ons op. U kunt ons bereiken op 085 489 99 60 of via info@spbb.nl.

Ikhebloonbeslag.nl is onderdeel van het Steunpunt Budgetbeheer & Bewindvoering (SPBB). Als u (teveel) loonbeslag heeft helpen wij u graag verder.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*