Loonbeslag en uw pensioen

Als u schulden heeft die u niet terug kunt betalen, kan de schuldeiser beslag laten leggen op uw inkomen. Dit heet loonbeslag, maar het is ook van toepassing op uw inkomsten uit uw pensioen.

Pensioen is ook een inkomen

loonbeslag op uw pensioenVolgens de wet is mag loonbeslag gelegd worden op bijna alle soorten maandelijkse inkomsten, dus ook uw pensioen. Om dit te regelen, stapt uw schuldeiser naar een deurwaarder, die een vonnis van de rechter aanvraagt over het geld dat u nog moet betalen. Nadat hij dit vonnis heeft gekregen, kan de deurwaarder contact opnemen met uw uitkeringsinstantie of pensioenfonds. Deze is dan verplicht om een deel van uw pensioen direct naar de deurwaarder of de schuldeiser over te maken.

Loonbeslag op AOW en ANW

Er zijn verschillende vormen van pensioen:

 • Uw AOW is het bedrag dat u maandelijks van de overheid ontvangt als u 65 jaar of ouder bent.
 • Daarnaast kan het zijn dat u zelf voor een aanvullend pensioen gespaard heeft via een particulier pensioenfonds of andere regeling.
 • ANW is het pensioen dat u krijgt omdat u nabestaande bent, bijvoorbeeld als weduwe of weduwnaar, of als u tussen de 18 en 21 jaar bent en één van uw ouders is overleden.
 • Arbeidsongeschiktheidspensioen krijgt u als u al meer dan een jaar arbeidsongeschikt verklaard bent. Dit pensioen stopt zodra u weer aan het werk kunt, of als u 65 jaar wordt.

Voor al deze pensioenen geldt dat een schuldeiser er loonbeslag op mag leggen. Maar als u een extra tegemoetkoming krijgt op uw AOW of ANW, is deze tegemoetkoming uitgezonderd.

Opgebouwd pensioen meestal beschermd

Krijgt u (nog) geen maandelijks pensioen uitgekeerd? Dan is het totaalbedrag van het pensioen dat u tot nu toe heeft opgebouwd, vaak wettelijk beschermd. Daar kan dus meestal géén beslag op worden gelegd.

Altijd recht op beslagvrije voet

De beslagvrije voet (ook wel Vrij Te Laten Bedrag of VTLB) is een basisbedrag om te overleven. Zo lang u in Nederland woont, heeft u altijd recht op dit basisbedrag en mogen schuldeisers dit niet in beslag nemen.

De hoogte van de beslagvrije voet hangt af van uw situatie. Als u alleen woont, heeft u immers minder geld nodig dan als u een partner en vier kinderen moet onderhouden. Ook met uw leeftijd en eventuele gezondheidsomstandigheden wordt rekening gehouden.

Om de beslagvrije voet te berekenen vraagt de deurwaarder informatie bij u op. Bijvoorbeeld over de hoogte van uw inkomen, maar ook over uw gezinssituatie, uw zorgkosten en uw woonlasten. Op basis van deze informatie én de informatie van uw uitkeringsinstantie, bepaalt de deurwaarder de beslagvrije voet.

Advies van een expert

Heeft u loonbeslag en wilt u persoonlijk advies over uw situatie? Wij helpen u graag verder. Vul het contactformulier in, of bel ons op 085-2731250. We plannen dan een afspraak om vrijblijvend kennis te maken.

Ikhebloonbeslag.nl is onderdeel van Steunpunt Budgetbeheer & Bewindvoering (SPBB). Als u (teveel) loonbeslag heeft helpen wij u graag verder. Ook kunnen wij samen met u een plan maken om uw financiële situatie te verbeteren.

One Reply to “Loonbeslag en uw pensioen”

 1. IK WOON IN BELGIE
  ER IS BESLAG GELEGD IN NEDERLAND OP MIJN AOW
  MIJN AOW IS ONGEVEER 350 EURO PARTNERTOESLAG 350 EURO
  KAN DE DEURWAARDER BESLAG LEGGEN OP DE PARTNERTOESLAG
  DAAR DEZE VOOR MIJN PARTNER IS

  BIJ VOORBAAT DANK

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*