Loonbeslag en een erfenis

Een erfenis is ook een inkomen. Als u loonbeslag heeft, kan de deurwaarder er daarom beslag op leggen. Vaak is een erfenis positief: u krijgt geld of goederen. Hiermee betaalt u dus sneller uw schuld af. Maar let op: u kunt ook schulden erven!

U bent erfgenaam en de persoon overlijdt. Wat nu?

Stel: er is iemand in uw familie overleden, en u heeft recht op (een deel van) de erfenis. Er komt in deze periode waarschijnlijk veel op u af. Is er een testament? Dan staat daarin precies aan wie alles nagelaten wordt. Als er geen testament is, wordt de erfenis via de regels in de wet verdeeld.

Een erfenis is een inkomen

Vaak bestaat de erfenis uit geld of goederen. Als er een erfenis aan u uitbetaald wordt en u heeft loonbeslag, dan kan de deurwaarder de erfenis in beslag nemen. Dat is jammer, maar tegelijkertijd betaalt u zo wel sneller uw schulden af, en zal uw loonbeslag hierdoor dus minder lang duren. Natuurlijk blijft u altijd recht houden op de beslagvrije voet.

Schulden erven

Maar wat nu als de overledene een schuld had, die hij nog niet had afbetaald? Die hoort dan bij de erfenis. Meestal kunnen schulden van overleden personen uit de erfenis afbetaald worden, bijvoorbeeld door het huis, de auto of andere bezittingen te verkopen. Maar als de schuld groter is dan de waarde van de erfenis, gaat de overgebleven schuld naar de erfgenamen. Zo kunt u opgescheept worden met een schuld die u zelf niet gemaakt heeft, maar waar u wel voor moet betalen.

Aanvaarden is niet verplicht

Veel mensen weten niet dat het helemaal niet verplicht is om een erfenis aan te nemen. Als u niet weet wat de erfenis waar u recht op heeft precies inhoudt, kan het slim zijn om deze niet direct te accepteren. U kunt drie dingen doen:

  1. De erfenis ‘zuiver’ aanvaarden (u neemt de hele erfenis aan, ook eventuele schulden)
  2. De erfenis ‘beneficiair’ aanvaarden (u neemt de erfenis alleen aan als hij positief is. Let op: in dit geval mag pas dingen meenemen uit de erfenis – ook persoonlijke spullen zoals fotoalbums, als alle zaken zijn afgehandeld)
  3. De erfenis verwerpen (u weigert de erfenis in zijn geheel)

De juiste keuze voor uw situatie

Houd bij uw keuze over het accepteren van de erfenis altijd rekening met uw eigen financiële situatie. Heeft u zelf niet veel geld, en had de overledene schulden? Praat dan eerst met een adviseur voordat u actie onderneemt. Die kan u vertellen wat uw erfrecht is, en advies geven over uw persoonlijke situatie.

Advies op maat

Heeft u loonbeslag op en bent u op zoek naar advies? Wij helpen u graag. We kunnen bijvoorbeeld een officiële controle uitvoeren van de hoogte van uw loonbeslag of u begeleiden bij het opstellen en uitvoeren van een financieel plan.

Vul het contactformulier in of bel ons op 085-2731250. We plannen dan een afspraak om vrijblijvend kennis te maken.

Ikhebloonbeslag.nl is onderdeel van Steunpunt Budgetbeheer & Bewindvoering (SPBB). Als u (teveel) loonbeslag heeft helpen wij u graag verder. Ook kunnen wij samen met u een plan maken om uw financiële situatie te verbeteren.

One Reply to “Loonbeslag en een erfenis”

  1. Zeg ik heb loonbeslag en de schuld die nog openstaat bedraagt €30.000, kan ik dan een erfenis die €50.000 bedraagt weigeren zodat niet de resterende schuld daarvan betaald kan worden? En mijn deel dus naar andere familieleden gaat zoals bijvoorbeeld mijn zus?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*