Als u loonbeslag opgelegd heeft gekregen, moet u maandelijks met een beperkt bedrag zien te overleven. Een groot kritiekpunt op loonbeslag als maatregel, is dat de situatie van de persoon met schulden door de financiële beperking soms erger wordt. Een financieel plan kan dit helpen voorkomen.
Uw geldzaken in kaart
Om uw situatie te begrijpen en te verbeteren, is het allereerst belangrijk om te kijken wat u per maand allemaal uitgeeft. Wat zijn uw vaste lasten, en wat is uw budget voor voedsel en andere basisbehoeften?
Controleer uw Vrij Te Laten Bedrag (VTLB)
Daarna kijkt u naar uw inkomsten. Als u loonbeslag heeft, krijgt u maandelijks een vast bedrag uitbetaald. Dit bedrag heet de beslagvrije voet, of het Vrij Te Laten Bedrag (VTLB). Dit is het bedrag waarvan u nu moet leven. Het VTLB wordt bepaald op basis van uw situatie. Als u bijvoorbeeld de zorg voor kinderen heeft, is het bedrag hoger dan als u alleen woont.
Vaak heeft de deurwaarder die uw loonbeslag oplegt niet alle juiste informatie. Dan gebruikt hij een standaardbedrag voor uw VTLB, wat soms lager is dan het bedrag waar u recht op heeft. Het is dus altijd belangrijk om uw VTLB te controleren. Met onze handige tool kunt u zelf een indicatie krijgen of de berekening van uw deurwaarder klopt.
Prioriteiten stellen
Nu u weet wat er binnenkomt en wat u uitgeeft, is het tijd om oplossingen te vinden. Daarvoor neemt u uw uitgaven onder de loep. Zijn al uw vaste uitgaven noodzakelijk? Wat kan er goedkoper, bijvoorbeeld door over te stappen op een ander abonnement of een andere aanbieder? Voor de periode van het loonbeslag zult u prioriteiten moeten stellen, zodat u niet verder in de schulden raakt. Basisbehoeften krijgen natuurlijk voorrang.
Met een plan krijgt u overzicht
Veel mensen weten aan het einde van de maand vaak niet precies waar hun geld nu eigenlijk aan op gegaan is. Door een financieel plan te maken, krijgt u overzicht over uw dagelijkse uitgaven, en weet u altijd waar u uw geld aan kunt uitgeven.
Vuistregels altijd bij de hand
Als u een financieel plan maakt, stelt u eigenlijk een aantal vuistregels op voor uw portemonnee. Het is slim om uw budgetten per week of zelfs per dag te berekenen. Zo weet u bijvoorbeeld precies hoeveel u elke week kunt uitgeven in de supermarkt. Dat is makkelijk, want dan gaat u ook niet ongemerkt over uw budget heen.
Hierbij geldt: hoe specifieker de vuistregel, des te beter het werkt. Stel, u koopt elke dag een broodje in de kantine op uw werk. Door hiervoor een maximaal bedrag per dag te berekenen, ziet u gelijk of uw broodje te duur is. Zo hoeft u niet meer de hele week te onthouden wat u al uitgegeven heeft aan uw lunch.
Ondersteuning voor uw financiële plan
Wilt u meer weten over het maken en uitvoeren van een financieel plan, of heeft u behoefte aan ondersteuning of advies? Wij helpen u graag. We kunnen bijvoorbeeld een officiële controle uitvoeren van de hoogte van uw loonbeslag, of samen met u het plan opstellen.
Ikhebloonbeslag.nl is onderdeel van Steunpunt Budgetbeheer & Bewindvoering (SPBB). Als u (teveel) loonbeslag heeft helpen wij u graag verder.