Hoe zit het met de autoverzekering voor zelfrijdende auto’s?

Meer premie betalen voor een zelfrijdende auto?
Zelfrijdende wagens: we horen er steeds vaker over. Grote marktspelers zien in dat het de auto’s van de toekomst zijn en springen op het project met eigen onderzoek en eigen ontwikkelingen. Zelfs Google zag in dat het zich op de automobielsector diende te gooien. Nu zelfrijdende auto’s steeds dichterbij komen stellen wij ons de vraag hoe het zit op vlak van de autoverzekering. Wij zetten voor u een en ander uiteen.

Zelfrijdende auto’s: veiliger dan ooit tevoren?
In theorie zouden we hier positief op moeten antwoorden. Zelfrijdende wagens zijn immers zo geprogrammeerd dat ze veiliger zouden moeten zijn dan menselijke reflexen of het menselijk inschattingsvermogen. De tijd die een mens nodig heeft om gevaar op te merken, de beslissing te nemen om tot remmen over te gaan en de noodzakelijke acties uit te voeren ligt hoe dan ook hoger dan die van een geprogrammeerde wagen. Toch is ook hier kritiek op na verschillende ongelukken met zelfrijdende wagens. Zo kwam er recent nog een zelfrijdende wagen onder een hoge truck terecht omdat de sensoren de truck niet konden opmerken. Hoe dan ook wordt de technologie steeds verder verfijnt en geloven ook wij dat zelfrijdende wagens, zeker op langere termijn, een veilig alternatief zullen vormen.

Momenteel is er nog geen wettelijk kader voor zelfrijdende wagens. Het is met andere woorden zo dat jij zelf aansprakelijk bent voor de wagen. Wanneer de wagen te snel rijdt en je wordt geflitst moet jij de boete betalen. Wanneer de wagen een zware overtreding begaat, zal jij mogelijks voor de rechter moeten verschijnen. Wanneer de zelfrijdende wagen een ongeluk veroorzaakt, zal jij aansprakelijk gesteld worden. Onlogisch als je het ons vraagt: is het uiteindelijk niet de fabrikant die een goed functionerende zelfrijdende wagen moet leveren? En zou de fabrikant dan niet aansprakelijk moeten zijn op grond van productaansprakelijkheid? We laten de discussie voor wat het is: hoe dan ook zal je nog steeds nood hebben aan een goede verzekering om je burgerlijke aansprakelijkheid in te dekken. In de toekomst (2020?), wanneer de eerste zelfrijdende auto’s op de markt komen zal er hopelijk al een en ander gewijzigd zijn op wetgevend vlak.

Welke verzekering kiezen?
Uiteindelijk zal je, net zoals bij een klassieke wagen, nog steeds een goede autoverzekering moeten afsluiten. Je zal met andere woorden een klassieke verzekering moeten kiezen. Welke verzekering je het beste kan kiezen hangt af van allerhande factoren, maar meestal kunnen we het samenvatten als een onderscheid tussen de polisvoorwaarden enerzijds en de prijs anderzijds. Uiteindelijk wil je de beste autoverzekering afsluiten tegen de goedkoopste kosten. Toch is het niet zo eenvoudig: die prijs wordt immers berekend aan de hand van allerhande variabelen zoals het aantal schadevrije jaren en de eventuele aantal gereden kilometers per jaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*