Hoe kunt u beginnen met beleggen?

Wilt u graag beginnen met beleggen? In dit artikel wordt er in het kort besproken hoe u het beste kunt beginnen met beleggen. Er zijn een aantal stappen die u kunt doorlopen bij het starten met beleggen, maar eerst: wat is beleggen nou precies?

Beleggen in het kort

Beleggen is een vorm van investeren waarbij er voor een bepaalde tijd geld wordt vastgelegd met als doel om winst te behalen. Het is mogelijk om in verschillende effecten te beleggen. Voorbeelden van effecten zijn aandelen, indices, valuta en grondstoffen. U kunt alleen beleggen in aandelen van beursgenoteerde bedrijven, zoals Shell of Heineken. Ook is het mogelijk om in een index te beleggen, waar meerdere aandelen bij elkaar zitten. Een voorbeeld van  een index is de AEX, waar 25 Nederlandse bedrijven in zitten met de hoogst genoteerde beurswaarde. Beleggen in valuta wordt forex genoemd, hierbij verwacht u bijvoorbeeld dat de euro ten opzichte van de dollar zal gaan stijgen.  Tenslotte is het ook mogelijk om in grondstoffen te beleggen, goud is een geliefde grondstof bij beleggers.

Beginnen met beleggen

Wanneer u wilt beginnen met beleggen moet u voor uzelf beslissen of u dit wil laten uitbesteden of zelf aan de knoppen wil draaien. Als u kiest om het uit te laten besteden door een beleggingsadviseur, is het meestal voor de lange termijn. Wanneer u het leuker vindt om het zelf te doen kan het ook op de korte termijn en bent u meer betrokken bij het beleggen.

Zelf aan de slag met beleggen

U kunt zelf aan de slag met beleggen door middel van online beleggen. Dit is mogelijk door middel van een beleggingsprogramma bij een broker te downloaden. Er zijn verschillende soorten online brokers beschikbaar waarbij het mogelijk is om eerst een demo account te openen waarmee u kunt oefenen. U krijgt dan fictief geld waarmee er op de werkelijke koersen kan worden belegd. Wanneer u genoeg geoefend hebt kunt u beleggen met echt geld.

Conclusie

Beginnen met beleggen kunt u vrij eenvoudig doen door het downloaden van een beleggingsprogramma bij een broker. Met dit programma kunt u zelf aan de slag met online beleggen en is het zelfs mogelijk om eerst te oefenen. Indien u graag eerst meer informatie over het beleggen wil kunt u een cursus beleggen voor beginners volgen. Het is een gratis korte online cursus die in 6 stappen uitlegt hoe u kunt beginnen met beleggen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*