Besparen op vaste lasten

Als u loonbeslag heeft, is het vaak lastig om rond te komen. Uw beslagvrije voet is immers alleen bedoeld voor basisuitgaven en vaste lasten. Om te zorgen dat u hier toch van kunt leven, is het slim om uw uitgaven eens van dichterbij te bekijken. In dit artikel vindt u een aantal tips.

Vaste lasten onder de loep

Maandelijkse uitgaven worden vaak via automatische incasso van uw bankrekening afgeschreven. Denk maar aan uw zorgverzekering, energierekening of abonnementen. Daardoor is het soms lastig om het overzicht te houden van waar uw geld eigenlijk naartoe gaat. Door uw bankafschriften te bekijken, kunt u al snel zien welke uitgaven maandelijks terugkomen. Maak hier een lijstje van.

Gebruikt u het echt?

Bekijk kritisch of u echt gebruik maakt van alle dingen die op uw lijstje staan. Misschien zijn er ook wel gratis opties, en bent u zo goedkoper uit.

 • Krant – op internet of in het OV vindt u gratis nieuws.
 • Tijdschriften – op internet is deze informatie vaak gratis te vinden. Is het een vaktijdschrift? Vraag dan aan uw baas of hij het abonnement voor u betaalt.
 • Loterijen
 • Lidmaatschap van clubs/verenigingen waar u geen gebruik (meer) van maakt
 • Vaste telefoon – als u deze niet vaak gebruikt, kan het goedkoper zijn om geen aansluiting te hebben. Via Skype en Whatsapp kunt u goedkoop bellen, zonder aansluitkosten.

Goedkopere opties

Sommige dingen kunt u natuurlijk niet zomaar opzeggen. Maar de dingen die u nodig heeft, kunnen vaak best goedkoper. Denk maar eens aan uw:

 • Verzekeringen, zoals: zorgverzekering, autoverzekering, inboedelverzekering, reisverzekering
 • Mobiele telefonie – SIM-only is een veel goedkopere optie!
 • Internet/tv
 • Energie (gas en stroom)

Op internet zijn allerlei vergelijkingswebsites te vinden, waar u zelf kunt uitrekenen wat u kunt besparen. Voor energie kunt u via een collectief vaak goedkopere prijzen krijgen dan in uw eentje.

Besparen op voedsel

Ook op uw eten kunt u vaak besparen. Dit begint al in de winkel, als u het eten inkoopt, en daarna haalt u het meeste uit uw aankopen door slim om te gaan met kliekjes en restjes.

 1. Plan uw maaltijden voor de week
 2. Maak een boodschappenlijstje
 3. Koop ongesneden vlees, groente, fruit en kaas
 4. Maak gebruik van aanbiedingen en grotere verpakkingen – kijk naar de prijs per kilo
 5. Houd u tijdens de week aan uw maaltijdplanning
 6. Bewaar kliekjes en overgebleven ingrediënten in de koelkast. Gaat u het deze week niet meer opeten? Vries het restje dan in!

Er zijn verschillende websites en apps beschikbaar om u te helpen een goedkope, maar toch lekkere én gezonde maaltijdplanning te maken.

Besparen op energie

Door uw energieverbruik te verminderen, bent u een stuk goedkoper uit. Alleen door de stekker van ongebruikte apparaten uit het stopcontact te trekken, bespaart u al geld! Datzelfde geldt als u een trui aantrekt in plaats van de verwarming hoger te zetten.

Meer informatie

Wilt u meer weten over rondkomen van uw VTLB, of heeft u behoefte aan ondersteuning of advies? Wij helpen u graag. We kunnen bijvoorbeeld een officiële controle uitvoeren van de hoogte van uw loonbeslag, of samen met u het plan opstellen.

Ikhebloonbeslag.nl is onderdeel van Steunpunt Budgetbeheer & Bewindvoering (SPBB). Als u (teveel) loonbeslag heeft helpen wij u graag verder. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*