Besparen op elektriciteit

Geld besparen op energiekosten is gemakkelijker dan je denkt. Je moet alleen weten waar je moet beginnen. In dit artikel geven we je enkele handvatten waarmee je zelf heel eenvoudig je energiekosten met wel 30% kunt terugdringen. Dit is niet alleen heel goed voor je portemonnee maar ook nog eens goed voor het milieu.

Zelfvoorzienend worden

De gemakkelijkste manier om veel geld te besparen op elektriciteit is door zelf je energie te gaan opwekken. Het meest voor de hand liggend hiervoor zijn de zonnepanelen. Deze plaats je op het dak van je woning of op een andere positie, het liefst op het zuiden. Afhankelijk van je energiebehoefte plaats je een hoeveelheid panelen. Sommige panelen zijn zo efficiënt in het opwekken van stroom dat je er maar een paar van nodig hebt. Andere panelen zijn weer stukken goedkoper maar daarentegen minder efficiënt. Bij sommige energieleveranciers kun je zonnepanelen leasen maar dan ben je in feite nog steeds afhankelijk. Door ze zelf aan te schaffen ben je op de lange duur goedkoper uit. Het grootste probleem met zelf energie opwekken is nog altijd de opslag daarvan. Op hoogtijdagen (zonnige of lichte dagen) maak je meestal meer energie aan dan dat je verbruikt. Alleen met zeer grote en krachtige accu’s kun je een eigen voorraad stroom opslaan maar dergelijke accu’s zijn nog onbetaalbaar. Je zult dus stroom aan het elektriciteitsnet moeten afstaan. Onderhandelen met energieleveranciers leverde vroeger nog wel geld op, tegenwoordig is dat lang niet meer altijd mogelijk. Een oplossing is om gratis energie af te staan bij overcapaciteit en tegen een flinke korting op bewolkte dagen energie te ontvangen. Omdat je gebruik blijft maken van het stroomnet zul je hiervoor ook kosten moeten blijven maken. Sluit bij aanschaf van zonnepanelen een goede energieverzekering af. Voor subsidieregelingen m.b.t. aanschaf van zonnepalen verwijzen we je graag door naar de website van de overheid.

Een andere manier om zelf stroom op te wekken is met windmolens of windturbines. Je hoeft daarbij niet meteen te denken aan een grote gevaarte, zoals je die bijvoorbeeld langs de afsluitdijk ziet staan, want ze zijn er ook in kleine formaten. Kleine windmolens zie je steeds vaker in de tuinen van particulieren staan. Bij het opwekken van dit soort energie komen geen broeikasgassen vrij. Er zijn meerdere soorten kleine windmolens voor particulier gebruik. De meeste daarvan kunnen op daken worden geplaatst. De bekendste windturbines zijn die met een Horizontale-asturbine en Verticale-asturbine. De eerstgenoemde is geschikt voor op het platteland of kustprovincies en de tweede meer geschikt voor in een dichtbebouwde omgeving.

Energieverbruik minderen

Een beetje flauw misschien, maar stroom besparen begint toch echt met het minderen daarvan. Gebruik LED lampen in plaats van bijvoorbeeld Halogeen lampen of spaarlampen (CFL, herkenbaar aan de spiraalvorm). Laat de TV niet de hele dag aanstaan en zet de koelkast niet op zijn koudste stand. Daarnaast doe je het liefst energieverslindende apparaten zoals de airco en de wasdroger de deur uit. Maar stroomkosten kun je ook binnen de perken houden door heel bewust te leven. Heb je bijvoorbeeld een gladde vloer in je woning, dweil dan eens vaker i.p.v. te stofzuigen of, wanneer je elektrisch kookt, kook eten voor een dag extra.

Energiezuinige apparaten

De meeste apparaten die op stroom werken verslinden energie. Soms meer dan je verwacht. Soms is het een goede investering om ouder apparatuur uit huis te doen en energiezuinige apparaten in huis te halen. Schaf bijvoorbeeld een LED-televisie aan of ruil je oude koelkast of diepvries om voor eentje met een A+++ label. Ook oude stofzuigers, wasmachines en andere huishoudelijke apparaten zijn ware stroomvreters en kun je het beste zo gauw mogelijk verwisselen voor nieuwe, energiezuinige exemplaren. Op de langere termijn haal je deze kosten er weer uit. Je kunt natuurlijk ook wachten totdat ze geheel versleten zijn.

Onderhandelen met energieleverancier

Voor de levering van stroom bij de energieleverancier kun je in onderhandeling gaan over de prijs per KWh. Het kan je al gauw enkele euro’s per maand opleveren en een paar tientjes per jaar. Elk jaar overstappen naar een andere leverancier heeft weinig zin. Je kunt ook een vergelijking doen welke energiemaatschappij het goedkoopste is en overstappen naar een andere energiemaatschappij.

Voorschot omlaag

Wanneer je inmiddels veel minder stroom bent gaan verbruiken dan kun je je voorschot voor elektriciteit/stroom naar beneden toe bijstellen. Dit levert je een direct voordeel op waardoor je misschien wel wordt getriggerd om nog meer op je stroomverbruik te letten en te besparen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*