Oudste wasmachine van Nederland vervangen

Leo van Gemeren van 57 jaar kocht in 1985 een al wat oudere wasmachine. Anno 2014 draait het ding nog steeds trouw elke zaterdag de wasjes van Leo, zoals zijn vieze overalls of gebruikte handdoeken. Het is al een oud beestje, maar hij werkt nog!

Stichting Hier klimaatbureau

Toch vond Leo het tijd worden om zijn wasmachine van het merk Hoover in te wisselen voor een groene variant. En het goede nieuws is, hij hoeft er niet eens iets voor te betalen. De Stichting Hier klimaatbureau heeft Leo van Gemeren gevonden toen zij een oproep deed wie dacht de oudste wasmachine van Nederland te hebben die nog steeds dienst deed. Leo dacht dat hij een goede kans maakte en reageerde op de oproep. Uit alle 76 reacties bleek Leo uit Oosterland te beschikken over het oudste exemplaar die nog steeds draaide.

Een wasmachine na de watersnoodramp

De buurvrouw van Leo van Gemeren gaf hem in ’85 de Hoover wasmachine cadeau nadat hij voor het eerst vader werd en zijn wasmachine destijds zijn beste tijd had gehad. De wasmachine was door de buurvrouw in 1953 aangeschaft net na de Watersnoodramp die hen uit hun woning verdreven had. Het ding had haar dertig Engelse pond gekost. Leo heeft uitgezocht waar zijn buurvrouw de wasmachine vandaan kwam, en daar is hij achter gekomen: Wales.

Bewustwording & besparen

De reden dat de Stichting Hier klimaatbureau energie heeft gestoken in dit project is om mensen in te laten zien dat het belangrijk is om apparatuur bijtijds weg te doen en nieuw aan te schaffen. Je ziet vaak dat elektronica pas wordt vervangen als er iets kapot gaat, maar dan is het vaak al lang te laat. Kijk maar naar het verhaal van Leo. Die wasmachine draaide na zoveel tientallen jaren ook nog steeds. Je kunt zelfs ook heel veel geld besparen op het tijdig vervangen van een wasmachine, waardoor je de kosten zo hebt terug verdiend. Zo kost een wasmachine van acht jaar oud ongeveer 120 euro per jaar, terwijl een nieuwe groene wasmachine maar 13 euro per jaar kost. Dat is beter voor het milieu en je portemonnee. Besparen hoeft dus niet alleen maar door zuiniger aan te doen en bepaalde systemen, zoals voor document management, aan te schaffen. Vervang je oude apparaten en je bent er ook!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*