Nexus 6 en Nexus 9: Wat je moet weten!

De Nexus 6 en Nexus 9 zijn beide eindelijk aangekondigd. De Android 5.0 Lollipop update voor de overige Nexus toestellen zit er ook aan te komen, en veel andere fabrikanten zijn momenteel druk bezig met het updaten van vele smartphones en tablets naar de nieuwste versie van Google’s besturingssysteem. Een mooi moment voor ons om eens te kijken naar wat dit ons allemaal gaat brengen in de komende weken.

Nexus 6

Veel mensen waren nogal sceptisch toen de Motorola Nexus 6 werd aangekondigd en dat is sindsdien eigenlijk niet veel anders geworden. Het toestel is momenteel twee keer zo duur als de Nexus 5 en het 6-inch scherm is zo gigantisch dat het vermoedelijk zelfs nog te groot is voor het merendeel van de phablet liefhebbers. Vele Nexus fans klaagden dan ook over het formaat en de prijs van de Nexus 6.

De specificaties

Toch blijft het in ieder geval qua specificaties een absolute topper. De accu heeft een enorme capaciteit van 3000mAh en zal het dankzij alle optimalisaties van Android 5.0 Lollipop zonder problemen langer dan een dag kunnen uithouden. Het 2K scherm blijkt uit verschillende testen behoorlijk efficiënt te zijn en de accuduur zal dit jaar niet het probleem moeten worden.

Onder het scherm vinden we de krachtige Snapdragon 805-soc met vier Krait 450 cores geklokt op 2,7GHz in combinatie met een snelle GPU en maar liefst 3GB werkgeheugen. Dit toestel liet recentelijk in benchmarks al zien een geduchte concurrent te zijn voor de iPhone 6 en laat de Android concurrentie ver achter zich. Samen met Android 5.0 Lollipop zal dit resulteren in een vloeiende interface en krachtige prestaties in games.

Op de achterkant is er gekozen voor een 13-megapixel sensor met optische beeldstabilisatie, zodat video’s er een soepeler uit komen te zien doordat het niet langer alle kleine trillingen van je hand opneemt.

In Nederland is de Nexus 6 met 32GB opslag vanaf 18 november te bestellen vanaf 649 euro of 699 euro voor de 64GB variant.

Nexus 9

Over de Nexus 9 is een stuk minder rumoer geweest, want de tablet voldoet aan alle kenmerken van een high-end product. Het product heeft een groot 8,9-inch scherm met een resolutie van 2048 x 1536 pixels, 16GB of 32GB opslagruimte en als eerste Android product draait de Nexus 9 op een 64-bit processor van NVIDIA.

De specificaties

De enige verassende feature is dat het scherm een beeldverhouding heeft van 4:3 in plaats van 16:9. Dit heeft als voordeel dat apps er in portret oriëntatie beter uitzien, maar als nadeel dat er kleine zwarte balken worden getoond bij het afspelen van een video in 16:9.

HTC is dit jaar verantwoordelijk geweest voor de Nexus 9 en heeft de tablet daarom ook voorzien van zijn eigen BoomSound speakers. Dit is een stereo speaker configuratie op de voorkant van het toestel en mogelijk ken je de technologie al van de HTC One M7 of de dit jaar uitgebracht HTC One M8. De speakers klinken niet alleen natuurlijker, maar kunnen ook een stuk harder audio afspelen dan alle andere producten op de markt.

Over de Nexus 9 is eigenlijk geen slecht woord over te schrijven. De bouwkwaliteit is zoals we gewend zijn van HTC uitstekend, de NVIDIA Tegra K1 is bloedsnel en hetzelfde kan gezegd worden van de GPU.. Daarnaast draait de tablet op Android 5.0 Lollipop en zal het in de komende 2 jaar altijd onmiddellijk worden voorzien van de nieuwste updates, zonder dat je lang hoeft te wachten totdat de fabrikant zijn eigen interface klaar.

In Nederland is de Nexus 9 nu beschikbaar vanaf 399 euro (16GB) of 489 euro voor de 32GB versie. Er komt later ook een 4G/LTE model, maar deze is op dit moment nog niet beschikbaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*