Als interimmanager is het niet zo easy om je te onderscheiden van alle andere die zich interimmanager noemen. Als je je wilt onderscheiden zijn er enkele dingen die je in het oog moet houden.
De 9 dingen die ik ga behandelen en u zou moeten weten als professioneel interimmanager:
1. Ook bij weinig opdrachten kan je nog aan de bak komen
2. Belangrijk om je als interim te specialiseren als het moeilijk gaat
3. Je diversifiëren in betere tijden
4. De opdracht goed analyseren
5. Weinig voorkennis? Skip de opdracht
6. Weerstand is voor een interim heel normaal
7. Eerdere afspraken mogen ongedaan worden gemaakt
8. Elke klus vraag een andere leiderschapsstijl
9. Hoe je de opdracht moet overdragen
Slechte tijden?
Een paar jaar geleden was er een gigantische hoeveelheid werk voor interim managers. Je kon hoge prijzen per uur vragen en je had de kans om je in vele vakgebieden te ontplooien en de uitdaging aan te gaan. Zelfs de overheid huurde interims voor een legio verschillende opdrachten. Tegenwoordig is dat niet meer zo, de overheid heeft zijn eigen interim-teams en plaatsen mensen daarvandaan op de plek waar ze dat goed dunkt op dat moment.
Toch kan je ook in deze tijd prima aan de bak komen, hoe? Boven het maaiveld uitkomen natuurlijk.
Specialiseer jezelf als interim op een vakgebied in economisch moeilijke tijden
Als er weinig werk is zal je opdrachten moeten vinden op gebied waar jij verstand van hebt. Organisaties hebben bij weinig werk, en dus veel beschikbare interims het voor het kiezen en kiezen dus graag iemand die al ervaring heeft op zijn of haar vakgebied dat direct aansluit bij de branche waarin dat gebied werkzaam is. Het is zelfs zo dat bepaalde, specifieke skills in tijden van recessie meer worden gevraagd dan vroeger. Een financiële manager wordt deze dagen overspoeld met aanvragen, vele bedrijven zien in dat hun positie, niet gunstig of in het uiterste geval onhoudbaar is en schakelen daar een financieel manager voor in. Algemeen managers daarentegen heeft het bedrijfsleven bijna niet meer nodig, bedrijven zoeken iemand om een specifiek probleem op te lossen.
Diversifieer in betere tijden
Als het beter gaat geldt natuurlijk het tegenovergestelde. Bedrijven hebben minder specifieke problemen en zoeken bijvoorbeeld interims met een bredere ervaring en skillset. Probeer in deze tijden je vaardigheden uit te breiden. In hoe meer vakgebieden je als interim hebt gewerkt, hoe beter je algemene positie is. Worden tijden dan weer slechter heb je meer kans op goede projecten omdat je meer specifieke kennis heb opgedaan in deze periode. Daarnaast geldt dat een interim met een bredere horizon kan altijd meer verdienen dan zijn interim collega met een minder brede horizon.
Opdracht analyse is het halve werk
Heb je eenmaal een opdracht binnengehaald als interim dan is het zaak deze heel goed te bestuderen. Wees sceptisch en neem niks aan. Werk volgens de ANNA methode, altijd navragen nooit aannemen. De situatie binnen het bedrijf is nooit zoals je is verteld in de opdrachtomschrijving! Degene waar jij voor in de plaats komt is namelijk weg omdat hij het niet zo goed deed. De opdrachtomschrijving is dus geschreven door zijn meerdere die niet tevreden over hem was. Jij als interim zult dus goed moeten analyseren wat er allemaal gaande was en hoe je dat wilt gaan aanpakken.
Geen voorkennis? Dan moet je wel heel snel van begrip zijn.
De eerste paar dagen wennen is er niet bij voor een interim manager, Vanaf de eerste dag moet je vol gas aan de bak. Snel van begrip en inzicht in de bedrijfsprocessen zijn kernwoorden bij dit onderwerp. Een gedeelte van de vaardigheden zal je zelf moeten bezitten de rest is vaak bedrijfsgebonden en vraagt wat aanpassingsvermogen.
Kennis kan je opdelen in 3 gedeelten, kennis van de sector, materie en kennis van het bedrijf. Als interim hoef je echt niet alles te weten, vaak heb je een directiesecretaresse die je heel snel wegwijs kan maken in de bedrijfsstructuur en –cultuur. Gebruik deze mensen, mensen met een keypositie, mensen die veel andere mensen uit het bedrijf tegenkomen en veel weten over dingen die er spelen. Voor kennis van de sector kun je je gewoon inlezen, en als je vaker in de branche hebt gewerkt kan het je helpen je kennis weer op peil te brengen of zelfs te vergroten.
Tegenstribbelende mensen?
Je komt voor sommige mensen altijd op het verkeerde moment. Dingen lopen niet goed, anders was je ook niet ingehuurd, en dat betekend vaak weerstand. Er zijn altijd mensen die al lang bij een bedrijf werken, of niet, en hart hebben voor de zaak. Dit soort mensen hebben vaak bezwaren bij het omgooien van bedrijfsprocessen en –culturen, koester deze mensen. Vaak hebben ze diepgaande inzichten in wat er werkelijk speelt. Ga ze in ieder geval geen weerstand bieden, deze mensen hebben een grotere invloed op het geheel dan je denkt.
Er zijn ook angsten van mensen die bang zijn dat ze worden ontslagen, ze weten dat ze niet goed genoeg zijn en voelen de bui al hangen. Probeer deze mensen hun werkattitude en vaardigheden onder ogen te brengen en vertel ze wat er aan schort, zodat ze een beeld krijgen van hun functioneren an sich. Laat ze in de spiegel kijken en zorg er zo voor dat ze er vrede mee krijgen. Lukt dit niet dan moet je het proces zo eenvoudig en snel mogelijk afwerken zonder daarbij de mensen onnodig op de tenen te trappen, ontslag is de beste optie.
Leiderschapsstijlen
Elk slag mensen heeft zijn eigen aanpak nodig. Hoger opgeleide mensen kun je over het algemeen taken delegeren en ze laten rapporteren aan het einde van een bepaalde periode. De periode verschilt per opdracht. Wat lager opgeleide mensen hebben over het algemeen een duidelijkere structuur en planning nodig. Vertel deze mensen wat en hoe ze het moeten doen en wanneer het af moet zijn. Vergeet niet, Jij bent de interim en hebt het voor het zeggen. Als interim draag je de eindverantwoordelijkheid.
De opdracht overdragen
Als het project klaar is zijn er altijd nog losse eindjes die een follow-up kunnen gebruiken. Verantwoord deze dingen in een rapport en/of debrief een opvolger mondeling. Voor de continuïteit van goed leiderschap is het overdragen zeer belangrijk. Een opvolger moet kunnen zien wat jij als interim gedaan hebt en waarom, hij zal dan beter in staat zijn om het bedrijf naar een nog hoger plan te tillen!