Zelf groenten kweken

Wil je starten met het kweken van je eigen groenten? Er zijn op het internet enorm veel websites te vinden die je stap voor stap alles uitleggen. Nu, er zijn er altijd bij die dat beter doen dan andere websites en dat is nu net het geval bij groentenkweker.be Bezoek de website en leer stap voor stap hoe je bepaalde gewassen kan telen.

Begin kleiner dan je voor ogen hebt

Wil je groeten kweken, weet dan dat je beter klein kan beginnen. Weet dat je later nog altijd je moestuin kan uitbreiden. Bovendien moet je ook zorgen dat je je groenten nog op tijd kan klaarmaken en op smullen. Ben je nu toch te groot van start gegaan, dan is dit nog niet zo’n heel groot probleem. Je hoeft niet meteen de hele tuin vol te zaaien met gewassen. Is het zelfs daarvoor al te laat en heb je je halve tuin omgeploegd en vol gezet met groenten, dan kan je beter je best gaan doen en alles goed onderhouden. Met de groenten die je na ‘t oogsten niet op krijgt, kan je nog steeds een aantal buren of vrienden plezieren.

Maak zo weinig mogelijk beginnersfouten

Heb je nog geen of weinig ervaring in het uitbouwen van een moestuin, probeer dan zeker geen beginnersfouten te maken. Deze zijn immers nogal voor de hand liggend en je trapt al snel in de valkuil, je zou niet de eerste zijn. Wil je weten of je het wel allemaal correct doet? Bekijk een aantal fouten die de meeste beginnende groentenkwekers al maakten. Met deze tips raak je vast al een stuk verder in het uitbouwen van je groententuin.

Verzorg je ondergrond

Deze regel geldt eigenlijk voor zowat alles wat je in je tuin doet: zorg voor een goed basis. In de moestuin is de basis van alles een goeie, voedingsrijke ondergrond. De belangrijkste elementen van een goeie ondergrond zijn dan ook voldoende voedingsstoffen voor je gewassen en vooral voldoende water zodanig dat je gewassen niet uitdrogen. Let er hier echter bij op dat je niet te veel aan water voorziet in je ondergrond, want dat kan dan ook weer schadelijk zijn voor je planten, te veel water zorgt al snel voor het rotten van planten. En dat willen we natuurlijk ten allen tijde vermijden.

Hou de seizoenen in de gaten

Een andere belangrijke basisregel die iedere ervaren of zelf startende groentenkweker zal beamen is het rekening houden met het huidige seizoen. Plant in de winter geen gewassen die je beter in de lente of in de zomer kan kweken. Elk gewas heeft zijn/haar beste seizoen om gekweekt in te worden en dit kan maar beter gerespecteerd worden. Dit komt ook alleen maar het proces ten goede. Weet dat een goed groeiproces betere resultaten zal opleveren. We willen toch allemaal uiteindelijk lekkere groenten op ons bord, niet? Wel, zorg er dan voor dat je alle bovenstaande tips in acht neemt en je zal hier feilloos in slagen. Hoe meer groenten, hoe meer vreugd. Alvast veel succes met het starten van een groententuin.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*