Opsteller ouderschapsplan

Goed ouderschap na een scheiding

Wanneer u besluit dat het huwelijk niet langer stand kan houden, dan moet er veel geregeld worden. Opstellen ouderschapsplan is één van de stappen die je moet doorlopen. Dit is sinds enkele jaren een verplichting. Het kan dan ook dat je niet zo goed weet hoe je dit moet doen. Je kunt daar dan hulp bij krijgen. Zo kan je gemakkelijk te weten komen welke afspraken je in het plan moet vastleggen en welke afspraken erbuiten kunnen blijven. Dit is erg handig.

Goede afweging

Het is natuurlijk het belangrijkste dat het plan de kinderen ten goede komt. Het is dus goed om te weten welke voordelen er aan bepaalde afspraken zitten. Maar je moet natuurlijk ook goed op de hoogte zijn van de nadelen. Een mediator kan hierin helpen. Deze expert is immers bekend met de mogelijkheden. Zo kan iemand met een onafhankelijke en frisse blik kijken. Dit voorkomt dat er rancune in de afspraken doorklinkt. Dit is immers zelden goed voor de kinderen die het betreft.

De soorten afspraken

In het plan staan vooral veel praktische afspraken. Bijvoorbeeld waar de kinderen op welk moment zijn. Wie zorgt dus op welk moment voor het kind? Ook de leefruimte van de kinderen wordt bepaald. Gaan ze bij de vader of de moeder wonen? Ook de uitvoering van verzorgingstaken moeten worden vastgelegd. Gaan ze met vader naar de kapper en met moeder naar de tandarts bijvoorbeeld? Het klinkt misschien allemaal heel simpel, maar het is desondanks zeer belangrijk dat alles goed geregeld wordt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*