Opstellen ouderschapsplan

Maak goede afspraken bij de echtscheiding

Wanneer jij en je partner besluiten om uit elkaar te gaan moet er veel worden geregeld. De boedelscheiding, alimentatie en de verdeling van bezittingen en schulden. Als er kinderen in de relatie zijn dan moet ook hiervoor worden gezorgd. Veel ouders willen goede afspraken maken zodat de kinderen zo min mogelijk last hebben van het feit dat hun ouders uit elkaar gaan. Deze afspraken worden vaak vastgelegd in een ouderschapsplan. Als alles goed en duidelijk op papier stat is dat prettig voor de ouders en ook voor de kinderen.

Leg alle afspraken duidelijk vast

Je kunt zelf de afspraken vastleggen maar je kunt het opstellen ouderschapsplan ook overlaten aan een deskundige. Deze spreekt dan met jullie beiden, het liefst samen maar als dat niet kan dan afzonderlijk. Vervolgens worden de wensen geïnventariseerd. Als er overeenstemming is dan is het eenvoudig om het plan snel op te stellen. Als de ouders het in eerste instantie niet eens zijn met de regeling dan moet hierover worden onderhandeld om een zo goed mogelijk compromis te bereiken. Het belang van de kinderen staat hierbij uiteraard altijd voorop. Het is dan ook van groot belang dat beide ouders zich houden aan de in het ouderschapsplan vastgelegde afspraken. Dit geldt niet allen voor financiële verplichtingen maar ook voor bezoekregelingen en het verdelen van de vakanties en het nemen van belangrijke beslissingen.

Rust en regelmaat voor de kinderen

Met een ouderschapsplan breng je rust en regelmaat in het leven van de kinderen. Als zij weten wat de afspraken zijn en als beide ouders zich hieraan houden dan geeft dit rust in hun leven. Daarom is het maken van een ouderschapsplan erg belangrijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*